Index Vakbarát Hírportál

Háborúra készül Észak-Korea

2023. augusztus 10., csütörtök 07:59

Kim Dzsongun észak-koreai vezető leváltotta a hadsereg legfőbb tábornokát, és fokozott felkészültséget sürgetett a háború egyre valószínűbb kitörése miatt; felszólítva a fegyvergyártás fokozására és a hadgyakorlatok kiterjesztésére – számolt be csütörtökön a KCNA állami média.

A jelentés szerint Kim Dzsongun mindezen kijelentéseit a Központi Katonai Bizottság ülésén tette, melyen az Észak-Korea elrettentésére irányuló ellenintézkedések terveit vitatták meg.

Az elbocsátott tábornok, Pak Szu Il vezérkari főnök hét hónapig töltötte be tisztségét. Az új tábornok az ország védelmi minisztere, Ri Yong Gil lett, aki korábban a hadsereg vezérkari főnökeként is szolgált.

Utóbbi posztjáról 2016-ban váltották le, és ezt követő távolléte alatt olyan hírek röppentek fel, miszerint kivégezték. Néhány hónappal később azonban újra felbukkant, mikor kinevezték egy másik magas rangú posztra.

A KCNA információi szerint Kim Dzsongun a fegyvergyártási kapacitás bővítését tűzte ki célul célul a katonai bizottság ülésén. A vezető a héten fegyvergyárakat látogatott meg, ahol több rakétahajtómű, tüzérségi és egyéb fegyverek gyártására szólított fel – emlékeztet a Reuters.

Kim Dzsongun arra is felszólította a hadsereget, hogy az ország legújabb fegyvereivel és felszereléseivel folytasson hadgyakorlatokat, hogy hadereje harckészen álljon – áll a jelentésben.

Rovatok