Index Vakbarát Hírportál

Tovább mérgesedik a helyzet, tízezer lengyel katonát küldenek a belorusz határhoz

2023. augusztus 10., csütörtök 16:29

Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter bejelentette, hogy további katonákat vezényelnek ki a lengyel-belorusz határhoz, miután a múlt hónapban több száz harcedzett Wagner-zsoldos érkezett oda.

Mint arról már írtunk, a lengyel belügyminiszter-helyettes jelentette be, hogy Lengyelország kétezer katonát küld a belorusz határra, ugyanis a Wagner-csoport és a belorusz hadsereg a lengyel határtól két kilométerre tart hadgyakorlatokat.

Maciej Wasik bejelentésére azt követően került sor, hogy az ország vezetése engedélyt adott a katonák számának növelésére. Lengyelországban és Litvániában is komoly aggodalmat keltett, hogy a belorusz hadsereg a Suwalki-szakadék közelében tart hadgyakorlatokat, amelyek tényét belorusz tisztviselők is megerősítették.

Tízezer lengyel katonát vezényelnek a belorusz határhoz

Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter tájékoztatása szerint országa további tízezer katonát tervez küldeni a belorusz határhoz a határőrség támogatására.

Körülbelül tízezer katona lesz a határon, ebből négyezer közvetlenül a határőrséget támogatja, hatezer pedig tartalékban lesz

– mondta a miniszter csütörtökön a közszolgálati rádiónak adott interjúban. 

Közelebb helyezzük a hadsereget a fehérorosz határhoz, hogy elriasszuk az agresszort, hogy ne merjen megtámadni minket

– tette hozzá Blaszczak.

Feszült a helyzet

Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió beszámolója szerint Lengyelország egyre jobban aggódik a határvidék miatt, amióta a múlt hónapban több száz harcedzett Wagner-zsoldos érkezett Belaruszba Aljakszandr Lukasenka meghívására.

Belarusz ezen a héten folytatja hadgyakorlatait a határ közelében, és Lukasenka többször is elmondta, hogy visszatartja a Lengyelországot megtámadni akaró Wagner-harcosokat.

Rovatok