Index Vakbarát Hírportál

Ismét kínai hadihajókat és repülőgépeket észleltek Tajvan közelében

2023. augusztus 10., csütörtök 10:33

Tajvan közelébe – a sziget védelmi minisztériumának csütörtöki bejelentése szerint – Kína hadihajókat és harci repülőgépeket küldött.

Kína 6 hadihajót és 33 harci repülőgépet küldött Tajvan közelébe. A 10, J–10 és J–16 típusú repülőgép a Tajvani-szoros középvonalát is átlépte – számolt be a tajvani védelmi minisztérium alapján az MTI.

A Tajvani-szoros középvonalát az Egyesült Államok húzta meg a hidegháború alatt. Peking ezt hivatalosan sohasem ismerte el, de az elmúlt évtizedekben de facto határként szolgált Kína és Tajvan között.

kínai hadsereg vadászrepülői az utóbbi években nagyon gyakran lépték át a szoros középvonalát, főleg a Tajvan és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok miatt.

Az amerikai védelmi minisztérium június végén bejelentette, hogy a külügyminisztérium mintegy 155 milliárd forint értékben jóváhagyta lőszerek és logisztikai eszközök eladását Tajvannak.

Kína azonban továbbra is saját részének tekinti a szigetet, és a vezetés rendszeresen hangot ad annak a szándékának is, hogy

szükség esetén erővel fog gondoskodni az újraegyesítésről.

Rovatok