Index Vakbarát Hírportál

Nem ad hitelt a Világbank olyan országnak, ahol kivégeznék a melegeket

2023. augusztus 10., csütörtök 16:32

A washingtoni hitelintézet jelezte, hogy addig nem hajlandó tovább finanszírozni Uganda állami projektjeit, amíg az ország nem vizsgálja felül a szexuális kisebbségeket elnyomó törvényeit.

„Uganda homoszexuálisok ellen irányuló törvénye teljesen ellentmond a Világbank Csoport értékeinek” – olvasható a nemzetközi hitelintézet közleményében. Még az év elején beszámoltunk róla, hogy Uganda rendkívül szigorúan szabályozza az azonos neműek kapcsolatát. A homoszexuálisokat bizonyos esetekben akár halálbüntetéssel is sújthatják.

A Viktória-tó északi partján elterülő afrikai ország egyébként komoly gazdasági problémákkal küzd, a kormányzati korrupció és a mélyszegénység általános jellemzői Ugandának. A közlemény kitér arra is, hogy a nemzetközi pénzintézet nem kívánja a továbbiakban támogatni a gazdasági felzárkózásban azokat az országokat, ahol hátrányos megkülönböztetés ér valamilyen kisebbségi csoportot.

Hisszük, hogy a szegénység felszámolására irányuló elképzelésünk egy élhető bolygón csak akkor lehet sikeres, ha mindenkit bevonunk, fajra, társadalmi nemre vagy szexualitásra való tekintet nélkül. Ez a törvény aláássa ezeket az erőfeszítéseket. A befogadás és a megkülönböztetésmentesség áll a munkánk középpontjában világszerte

– fogalmaz a Világbank a weboldalán megjelent írásban.

A Világbank elnöki tisztjét július óta betöltő Ajay Bangát 170 civil szervezet helyezte nyomás alá, hogy ne adjon több kölcsönt az afrikai országnak. Banga végül úgy döntött, hogy a szervezet nem üzletel tovább az emberi jogokat sértő Ugandával – írja az al-Jazeera.

Uganda homoszexuálisokat büntető törvénye széles körű nemzetközi ellenállást váltott ki. Az Egyesült Államok például nemrégiben megtiltotta a belépést az afrikai ország tisztviselőinek. Yoweri Museveni, ugandai elnök azonban továbbra is kiáll az általa aláírt törvény mellett, mondván ez egy szükséges intézkedés, hogy az LMBTQ közösség ne tudjon embereket toborozni.

Museveni elnök egyébként egy pszichológiai rendellenességnek tartja a homoszexualitást.

Rovatok