Index Vakbarát Hírportál

Elérkezhet a pont, amikor az Egyesült Államok is belefárad a háborúba

2023. augusztus 11., péntek 17:34

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke csütörtökön arra kérte a kongresszust, hogy újabb csillagászati összegű, 24 milliárd dollárnyi (átszámítva kb. 8416 milliárd forintnyi) támogatást hagyjanak jóvá, amelyből Ukrajnát segítené az Egyesült Államok. Ukrajna támogatását azonban egyre többen ellenzik, és a Biden-kormányzat tisztviselői is elismerték, hogy nehéz helyzetben vannak.

Emlékezetes, a tengerentúli sajtó már az idei év elején is arról írt, hogy az amerikai kormányzat tisztviselői bizalmas megbeszéléseken jelezték az ukrán politikai vezetőknek, előbb-utóbb elfogyhat a támogatás, és ezért Ukrajnának a most zajló ellenoffenzívában kellene nagy sikereket elérnie. A nyilvánosság előtt az amerikai tisztviselők arról beszéltek ugyan, hogy addig támogatják Ukrajnát, „ameddig csak szükséges”, de négyszemközt jelezték, hogy ennél jóval korlátozottabbak a lehetőségeik.

Az, hogy »ameddig csak szükséges«, a konfliktus időtartamára vonatkozik, nem pedig a segély mértékére

mondta erről egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselő.

Az ellentámadással kapcsolatban várt áttörés eddig elmaradt, és eközben az amerikai kormányzat újabb, jelentős összeggel szeretné támogatni az ukránokat. Joe Biden elnök csütörtökön arra kérte a kongresszust, hogy sok milliárd dollár összértékben hagyjanak jóvá egy újabb Ukrajnának szánt támogatást. Ebből az összegből valamivel több mint 13,1 milliárd dollárt az Ukrajnának szánt katonai segítségnyújtásra, 11 milliárd dollárt a gazdasági-humanitárius támogatásra fordítanának.

CNN szerint az újabb segély miatt kiéleződhet a politikai küzdelem a kormányzó demokraták és az ellenzéki republikánusok közt, akiknek a törvényhozás alsóházában többsége van. Az utóbbi pártnak ugyanis egyre több tagja mondja azt, hogy az Egyesült Államoknak nem kellene ilyen mértékben támogatnia Ukrajnát.

ÍGY DÖNTŐ FONTOSSÁGÚ LEHET AZ, HOGY JOE BIDEN KORMÁNYÁNAK SIKERÜL-E ELFOGADTATNIA EZT AZ ÚJABB CSOMAGOT, ABBÓL A SZEMPONTBÓL, HOGY AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK FENN TUDJA-E TARTANI UKRAJNA TÁMOGATÁSÁT A JELENLEGI MÉRTÉKBEN. 

Az amerikai költségvetést egyébiránt nemcsak Ukrajna, hanem más kiadások is megterhelik most. A Biden-kormány ugyanis összesen mintegy 40 milliárd dollárt kért a kongresszustól, a maradék összeget természeti katasztrófák által sújtott területek megsegítésére, illetve a (republikánusok által kiemelt témaként kezelt) határvédelem megerősítésére szánnák. 

Bloomberg hírügynökség azt is megjegyezte, ha a kongresszus megadja a pénzt, akkor a 13,1 milliárd dolláros katonai támogatást a 2024-es első negyedév végéig lehet elegendő. Mint írták, a háború másfél évében a kongresszusnak eddig három alkalommal kellett jóváhagynia ehhez hasonló módon Ukrajnának szánt támogatásokat, de az utolsó alkalom tavaly decemberben volt.

Akkor 45 milliárd dollárt hagytak jóvá, a háború kezdete óta pedig összesen 98,6 milliárd dollárra rúg az Ukrajnának szánt támogatás összege. Ha most a kongresszus máshogy döntene, az vízválasztó lehetne a háborúban, ugyanis megrengethetné a nyugati nemzetközi koalíciót is, amely mindeddig Ukrajnát támogatta.

A republikánusok megfontolják a javaslatot 

A Bloomberg szerint a republikánus törvényhozók közül sokan tiltakoznak az ellen, hogy Ukrajnát újabb összegekkel segítsék. A múlt hónapban egy szavazáson például a republikánus képviselők majdnem egyharmada (70 képviselő) egyenesen azt mondta, hogy végleg fel kell hagyni Ukrajna támogatásával.

A bejelentés óta már voltak is olyan republikánus politikusok, akik felszólaltak az ellen, hogy az újabb támogatást megszavazza a kongresszus. Idézték Lauren Boebert coloradói republikánus képviselőt, aki azt írta az X-en (a korábbi Twitteren), hogy,

a válasznak nemnek kell lennie! Így is épp eleget tettünk, és még csak elszámolást sem kaptunk ezekről a pénzekről.

Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus házelnökének egyik közvetlen munkatársa egyelőre óvatosan nyilatkozott az ügyben. Ő azt mondta, hogy az alsóház nem hagyja jóvá automatikusan Biden kérését, és alaposan megfontolják az ügyet. McCarty egyébiránt már idén májusban, az Egyesült Államok adósságplafon-vitájának idején is jelezte, hogy csak korlátozott mértékben lesznek hajlandóak támogatni Ukrajnát.

Az amerikai választópolgárok meginogtak

A CNN utalt arra, hogy a csütörtöki sajtótájékoztatón – amelyen azt ismertették, hogy a Biden-kormány a kongresszus jóváhagyását kéri – a kormánytisztviselők elismerték, nem tudnak konkrét számot mondani azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államoknak mennyi pénzzel kell még támogatnia Ukrajnát a háború végéig.

Nem tudjuk, meddig tart a háború, és hogy mennyi segítséget kell adnunk Ukrajnának. De nem leszünk szemérmesek, és ismét a kongresszushoz fordulunk, ha úgy látjuk, erre a jövő évi első negyedév után is szükség lesz 

 – mondta az egyik tisztviselő.

A CNN megemlítette azt is, hogy az előző héten készítettek egy felmérést, amelyben a választópolgárokat kérdezték meg arról, hogy a kongresszusnak jóvá kellene-e hagynia egy újabb támogatást.

A VÁLASZADÓK 55 SZÁZALÉKA NEMMEL VÁLASZOLT, ÉS CSAK 45 SZÁZALÉK MONDOTT IGENT.

Holott – mint írták – 2022 februárjában, az invázió kezdetén, egy másik felmérésben még a szavazók 62 százaléka mondta azt, hogy az Egyesült Államoknak sokkal többet kellett volna tennie Ukrajna érdekében. Továbbá egyre valószínűbbnek tűnik az is, hogy az oroszok igyekeznek elhúzni a 2024-es elnökválasztásig a háborút, arra számítva, hogy egy republikánus elnökjelölt esetleges sikere a malmukra hajthatja a vizet.

Az időpontot, amikor a kongresszusnak döntenie kell a fenti támogatásról, egyelőre nem tűzték ki. A Biden-kormány egyik tisztviselője azt mondta, hogy a tavalyi szeptemberi 45 milliárd dollárból 6 milliárd még maradt, és az akár az idei év végéig is elegendő lehet. 

Az orosz–ukrán háború fejleményeit pénteken is percről percre közvetítjük ebben a cikkünkben.

Rovatok