Index Vakbarát Hírportál

Egyre pokolibb a helyzet a Hawaii-szigeteken a pusztító tűzvész miatt

2023. augusztus 11., péntek 07:49

Legkevesebb ötvenháromra nőtt a Hawaii-szigeteken kedd óta pusztító erdő- és bozóttüzek halálos áldozatainak száma, amely várhatóan még tovább emelkedhet. A tűzvész miatt már több ezer embernek kellett elhagynia az otthonát. A helyi hatóságok szerint jelentős anyagi károk keletkeztek, amelyek helyreállítása éveket és dollármilliárdokat emészthet fel.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, vészhelyzetet hirdettek ki kedden a Hawaii-szigetcsoport több részén az erdőtüzek pusztítása miatt. A hatalmas tűz a Dora hurrikán széllökései és a száraz időjárási körülmények miatt alakulhatott ki. Az erős szél a tűzoltók munkáját is akadályozza, emellett ellehetetlenítette, hogy a lángokat helikopterek segítségével fékezzék meg. Helyenként óránkénti 100 kilométeres sebességű széllökéseket is mértek. 

Sylvia Luke megbízott kormányzó kedden vészhelyzetet hirdetett ki, amely augusztus 15-éig tart. 

A LÁNGOK ÁTTERJEDTEK A SZOMSZÉDOS NAGY-SZIGETRE IS. A TŰZOLTÓK A LEGELKESEREDETTEBB HARCOT MAUIN VÍVJÁK.

A hatóságok szerint a Lahainánál tomboló lángok 80 százalékát már ellenőrzik a tűzoltók, míg Pulehunál 70 százalékban sikerült megfékezni a lángokat. 

Több ezer embernek kellett elhagynia az otthonát

Maui nyugati területein csaknem négyezer turista kényszerült félbeszakítani nyaralását. Habár a hatóságok több utat is lezártak, a sziget repülőtere zavartalanul üzemel

 – közölte Ed Sniffen, a hawaii közlekedési minisztérium alkalmazottja.

A tűz a helyi közlekedésben is fennakadásokat okozott. Sokan próbálták meg elhagyni a várost, amit az útlezárások és bezárt benzinkutak is nehezítettek. 

Az egyik helikopterpilóta háborús övezethez hasonlította, míg egy helyi lakos apokaliptikusnak nevezte a tűz pusztítását. 

A gyakran orkánerejű szél áramkimaradásokat okozott Mauin, így átmenetileg csak műholdas kapcsolattal tudtak kommunikálni a sziget nyugati területein élőkkel – mondta el Sylvia Luke kormányzóhelyettes.

„Hawaii történetének legnagyobb természeti katasztrófája”

Eddig legkevesebb húsz embert szállítottak súlyos égési sérülésekkel az egyik oahui kórházba. Többen az óceánba ugrottak, hogy menedéket keressenek a gyorsan terjedő lángok elől – írja a Hawaii News Now.

Szerdán szükségállapotot hirdettek Hawaiin, Joe Biden amerikai elnök pedig bejelentette, hogy minden eszközzel a sziget megsegítésén dolgoznak.

Josh Green hawaii kormányzó egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a tűzvész miatt már több ezer embernek kellett elhagynia az otthonát. Az erdőtüzeket „Hawaii állam történetének legnagyobb természeti katasztrófájának” nevezte. Hozzátette, hogy évekig tarthat Lahaina újjáépítése – közölte a BBC

A kormányzó szerint a halálos áldozatok száma meghaladhatja a Hawaii-szigetcsoportot ért eddigi legsúlyosabb természeti csapást. Az 1961-es szökőárban 61 ember halt meg.

(Borítókép: Füst gomolyog Lahaina közelében, ahogy az erős szél által hajtott erdőtüzek elpusztítják Lahaina történelmi városának nagy részét az Egyesült Államokban 2023. augusztus 9-én. Fotó: Dustin Johnson / Handout / Reuters)

Rovatok