Index Vakbarát Hírportál

Mégis elítélhetik Joe Biden fiát, ügyében újraindul a nyomozás

2023. augusztus 12., szombat 12:36

Különleges eljárás indul Joe Biden amerikai elnök fia, Hunter Biden adócsalással kapcsolatos ügyeiben. Habár a férfi korábban peren kívüli megállapodást kötött, azonban most mégis elítélhetik.

Hunter Bident, Joe Biden amerikai elnök fiát adószabályok megsértésével és tiltott fegyverbirtoklással gyanúsították. Hunter júniusban beismerő vallomást tett, és így peren kívüli megállapodást kötött, amivel, úgy tűnt, elkerüli a bírósági vádemelést az akár 12 év börtönnel büntethető cselekmények ügyében.

A helyzet azonban új fordulatot vett, ugyanis Merrick Garland főügyész bejelentette, 

különleges vizsgálót küld ki Hunter Biden üzleti ügyeinek nyomozására.

A nyomozást David Weiss szövetségi ügyész végzi, aki már korábban is vezetett nyomozást az elnök fia ügyében.

E hét kedden Weiss ügyész azt jelentette nekem, hogy megítélése szerint az ügy elérte azt a szakaszt, hogy folytatni kell a nyomozati eljárást, és kérte, hogy őt nevezzem ki a feladatra

– közölte Garland a sajtóval péntek délután. A főügyész láthatóan eleget tett a kérésnek, és mint mondta, Weiss arról is dönthet majd, hogy indít-e büntetőeljárást az ügyben.

Az Euronews információi szerint az ügyészek úgy vélik, Hunter Biden ügye ezúttal nem oldódik meg tárgyalásos alapon. Ezt azzal is alátámasztották, hogy a korábban bejelentett vádalkut többen is bírálták, ugyanis úgy gondolták, a nyomozó hatóság futni hagyja az elnök fiát.

Maryellen Noreika kerületi bíró a múlt hónapban felfüggesztette az alkut, és felszólította az ügyészeket és Biden ügyvédeit, hogy írásban nyújtsák be válaszaikat a bíró által felvetett különféle aggályokra.

Három éve húzódik az ügy

Hunter Biden ellen még 2020 szeptemberében fogalmazódtak meg korrupciós vádak, melyek szerint dollármilliókat forgatott orosz, ukrán és kínai állampolgárok között a Burisma Holdings ukrán gázcég igazgatósági tanácsának tagjaként. Az amerikai elnök fia korábban elhagyott egy laptopot is, mely további korrupciógyanús üzletek gyanúját erősítette meg.

2020 októberében már arról írtunk, hogy az FBI szerint elég bizonyíték gyűlt össze ahhoz, hogy adózási és egyéb bűncselekmények gyanújával vádat emeljenek az amerikai elnök fia ellen. Idén februárban pedig az utolsó előtti szög is bekerült Hunter ügyének koporsójába, mikor ügyvédei felszólították a szövetségi és állami ügyészeket, hogy indítsanak büntetőeljárást Hunter kritikusai ellen. Ezzel gyakorlatilag elismerték, hogy a hírhedt laptop valóban Hunter tulajdona volt. Hunter Biden ezután beismerő vallomás tett, és peren kívüli megállapodást kötött.

Rovatok