Index Vakbarát Hírportál

Itt az új koronavírus, mutatjuk, mit lehet tudni róla

2023. augusztus 12., szombat 13:18

Rendkívül gyorsan terjed a koronavírus legújabb variánsa, az Eris vagy más néven EG.5. A vírus jelenleg főként az Egyesült Államokban tombol, azonban világszinten is egyre több fertőzöttet regisztrálnak. A Bázeli Egyetem kutatója, Richard Neher szerint ugyanakkor „fellélegezhetünk”.

Mint arról mi is beszámoltunk, mutálódni kezdett a koronavírus, aminek eredményeként az Egyesült Államokban egyre több fertőzöttet regisztrálnak, New Yorkban egy hét alatt több mint kétszeresére nőtt a fertőzéses esetek száma. A Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) legfrissebb figyelmeztetése szerint a vírus új változata EG.5 vagy Eris néven vált uralkodó törzzsé.

BILD adatai szerint az Eris rendkívül gyorsan terjed. A fertőzöttek aránya június közepe óta 7,6 százalékról 17,4 százalékra nőtt világszerte. A kutatók ezért arra következtetnek, hogy 

az EG.5 válhat a koronavírus domináns változatává.

A portál a Bázeli Egyetem kutatóját, Richard Nehert kérdezte arról, hogy mit tudhatunk az új koronavírus-variánsról.

Fellélegezhetünk, ugyanis habár gyorsan terjed, de viszonylag ártalmatlan variánsról van szó

– jelentette ki Neher. Hozzátette, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) alacsony közegészségügyi kockázatnak minősítette az Erist. Mint mondta, a mutáció nem veszélyesebb, mint a többi jelen lévő variáns.

A WHO közleménye szerint az EG.5 feltűnően gyorsan terjed, és viszonylag könnyen megkerülheti az immunrendszert. Az általa okozott betegség súlyossága azonban nem kisebb és nem nagyobb, mint a jelenleg fellelhető többi variánsé. 

Az EG.5 alapvetően nem különbözik más változatoktól, de fokozatosan és gyorsan alakul át, ahogyan azt korábban egy ideig a SARS-CoV-2 esetében is láthattuk

– hangsúlyozta Neher.

A szakértő kiemelte, nyaranta jóval kisebb mértékben terjed a fertőzés, ezért ősztől arra számítanak, hogy a fertőzöttek száma nagymértékben emelkedni fog.

A WHO szerint az EG.5 változaton belül az EG.5.1 törzs messze a leggyakoribb. A helyzetet bonyolítja, hogy a vírus behatolómechanizmusát, a tüskefehérjét tekintve van egy további mutációja is.

Németországban az EG.5-öt először március végén regisztrálták az országos járványügyi intézmény, a Robert Koch Intézet szerint, és a vírus jelenleg is terjed, különösen az EG.5.1 törzs. Az MTI hangsúlyozza, az intézet egyetért a WHO-val a törzs súlyosságának értékelésében.

Rovatok