Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin már dörzsöli a tenyerét, Kim Dzsongun elrendelte a rakétagyártás drasztikus növelését

2023. augusztus 14., hétfő 15:24

Az észak-koreai állami médiára hivatkozva az AP News arról ír, hogy Kim Dzsongun elrendelte a rakétagyártás drasztikus növelését. Amerikai tisztviselők szerint erre azért kerülhetett sor, mert az orosz védelmi miniszter nemrégiben arról tárgyalt Észak-Koreával, hogy több fegyvert adjon el Oroszországnak, ezzel is segítve Putyin ukrajnai háborúját.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető újfent meglátogatta az ország nagyobb lőszergyárait, és elrendelte a rakéták és más fegyverek gyártásának drasztikus növelését – jelentette az észak-koreai állami média, amelyet az AP News szemlézett.

Hozzáteszik továbbá, mindez azután történt, hogy Dél-Korea és az Egyesült Államok bejelentették: a két hadsereg közös hadgyakorlatba kezd.

Észak-Koreába látogatott Szergej Sojgu

Az amerikai tisztviselők szerint Kim Dzsongun lépésére azért is került sor, mert az orosz védelmi miniszter nemrégiben arról tárgyalt Észak-Koreával, hogy több fegyvert adjon el Oroszországnak, ezzel is segítve Putyin ukrajnai háborúját.

Szergej Sojgu látogatása már csak azért is érdekes volt, mert a Szovjetunió 1991-es felbomlása óta először járt orosz védelmi miniszter Észak-Koreában. A találkozón Kim Dzsongun „kifejtette nézeteit a két ország szuverenitásának, fejlődésének és érdekeinek az imperialisták önkényes és nagyhatalmi gyakorlataitól való megóvásáért, valamint a nemzetközi igazságosság és béke megvalósításáért folytatott harc kölcsönös aggodalomra okot adó kérdéseiről”.

Vlagyimir Putyin mindezek után levelet küldött Kimnek, melyben azt írta, 

a Koreai Népköztársaság erőteljes támogatása az ukrajnai különleges katonai hadműveletben, illetve a kulcsfontosságú nemzetközi kérdésekben való szolidaritás Oroszországgal, tovább hangsúlyozza közös érdekeinket és eltökéltségünket, hogy szembeszálljunk a kollektív Nyugat politikájával, amely megakadályozza egy valóban többpólusú, igazságos világrend létrehozását.

A rakétagyártás drasztikus növelését rendelte el Kim

A Koreai Központi Hírügynökség szerint Kim pénteken és szombaton taktikai rakétákat, mobil indítóállványokat, páncélozott járműveket és tüzérségi lövedékeket előállító gyárakat látogatott meg. Augusztus elején számos más lőszergyárba is látogatást tett.

A háborús előkészületek minőségi szintje a lőszeripar fejlődésétől függ, és a gyár nagyon fontos felelősséget visel az (Észak) Koreai Néphadsereg háborús előkészületeinek felgyorsításában

– mondta Kim Dzsongun.

Más gyárakat meglátogatva Kim szorgalmazta a korszerűbb rakétaindító járművek gyártását, és azt mondta, sürgősen fokozni kell a nagy kaliberű többszörös rakétaindító lövedékek gyártását is.

Az ukrajnai háború fejleményeit hétfőn is percről percre közvetítjük.

Rovatok