Index Vakbarát Hírportál

Óránkénti kétszáz kilométeres sebességgel közeledik a Lan tájfun Japán felé

2023. augusztus 14., hétfő 13:25

Félelmetes trópusi vihar közelítette meg délkelet felől Japánt. A Lan tájfun kétszáz kilométeres sebességgel közeledik, és várhatóan keddre érheti el a térséget. Az ország vasútállomásain és repülőterein kisebb káosz alakult ki, miután rengeteg járatot töröltek.

Mint írtuk, augusztus elején Japán déli részén a Khanun tájfun söpört végig. Alighogy elmúlt a vészhelyzet, Japánnak ismét egy félelmetes viharral kell megküzdenie.

A japán meteorológiai szolgálat tájékoztatása alapján a Lan tájfun 198 kilométeres óránkénti sebességgel közeledik délkelet felől. A trópusi ciklon már hétfőn a térség közelében lesz, és várhatóan kedden éri el teljesen a szigetországot. Helyenként 40 centiméternél is több csapadék hullhat – számolt be a Kyodo News.

A tájfun több nagyvárost is érinthet, többek között Kobe, Kiotó és Oszaka is a vihar veszélyeinek van kitéve. A JAL japán légitársaság hétfői és keddi járattörlései több mint 25 ezer embert érintenek. 

Az ország vasútállomásain és repülőterein kisebb káosz alakult ki, miután rengeteg járatot töröltek. A kialakult helyzetet az is nehezíti, hogy sokan a tervezettnél korábban utaznának haza a japán obon ünnepről, amely egy buddhista-konfuciánus hagyományból kialakult családi ünnep. A több mint ötszáz éves hagyományban a japánok augusztus elején emlékeznek meg az elhunyt szeretteikről.

Rovatok