Index Vakbarát Hírportál

Rendkívül gyorsan terjed egy új koronavírus-variáns, már készítik az oltást

2023. augusztus 14., hétfő 17:38

Már a jövő hónaptól elérhetővé válhat az új típusú koronavírus elleni védőoltás az Egyesült Államokban. Az Eris, vagy más néven EG.5-variáns szokatlanul gyorsan terjed, ezért a szakemberek azt remélik, a védőoltással jelentősen csökkenthető a fertőzöttek száma.

Mint írtuk, rendkívül gyorsan terjed a koronavírus legújabb variánsa, az Eris vagy más néven EG.5. A vírus jelenleg főként az Egyesült Államokban tombol, azonban világszinten is egyre több fertőzöttet regisztrálnak. Szakértők szerint habár az Eris feltűnően gyorsan terjed, azonban viszonylag ártalmatlan, nem veszélyesebb, mint a többi jelen lévő variáns.

Az egészségügyi szakértők ősztől arra számítanak, hogy a hűvös idő beköszöntével a fertőzöttek száma nagymértékben emelkedni fog. Ebből kifolyólag 

már a jövő hónapban kikerülhet a gyógyszergyárakba az új típusú Covid-vakcina, amelyet kifejezetten az Eris ellen fejlesztettek ki.

A vakcinát a vírus gócpontjában, az Egyesült Államokban dobják piacra. Az egészségügyi szakértők azonban attól tartanak, hogy az oltás eleinte nem lesz túl népszerű a lakosság körében. 

Mint hangsúlyozták, az új típusú koronavírus-oltás nagyon hasonlít a már jól ismert influenza elleni védőoltáshoz. A szakemberek azt remélik, az emberek belátják, hogy a vírus terjedése csak a védőoltással fékezhető meg.

A Reuters adati alapján a koronavírus-vakcinák iránti kereslet nagymértékben csökkent megjelenésük óta. Míg 2021-ben több mint 240 millió amerikai, vagyis a lakosság 73 százaléka kapott legalább egy oltást, addig 2022 őszén már csak 50 millió ember kérte azt.

Rovatok