Index Vakbarát Hírportál

Migrációról szóló népszavazással pörgetné fel a támogatottságát a lengyel kormányzópárt

2023. augusztus 14., hétfő 10:01 | aznap frissítve

Szerintük az Európai Unió illegális bevándorlók befogadására kényszerítené Lengyelországot, ezért az október 15-i parlamenti választással egy időben e kérdésről is elmondhatnák véleményüket a választók.

Október 15-én lesznek parlamenti választások Lengyelországban, ahol a közvélemény-kutatások szerint az utóbbi időben közelíti a kormányzó jobboldali-populista Jog és Igazságosság (PiS) támogatottságát a Donald Tusk vezette jobbközép-konzervatív Polgári Platform (PO).

Ez részben annak köszönhető, hogy Tuskék az utóbbi időben rég nem látott tömeget mozgósítottak több nagyvárosban is, amikor a 2015 óta kormányzó PiS ellen tüntettek.

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a PiS nem készülne a választásokra: vasárnap a párt közösségi oldalán jelentette be Mateusz Morawiecki miniszterelnök, hogy

a választással egy időben a migrációról is tartanának egy népszavazást.

A Politico tudósítása szerint a referendum kérdése az lenne, hogy „támogatja-e a Közel-Keletről és Afrikából érkező illegális bevándorlók ezreinek befogadását az európai bürokrácia által előírt kényszerített áthelyezésről szóló mechanizmus szerint”, mivel Morawiecki állítása szerint a június 29–30-án tartott EU-csúcs előtt elfogadott migrációs és menekültügyi politikáról szóló új uniós szabályok lényegében bevezetnék a kötelező kvótát.

A videóban Morawiecki mellett égő autók, utcai erőszak mellett az látható, ahogy egy fekete férfi megnyal egy kést, de szintén negatív fényben feltűnik a PiS legnagyobb kihívója, Donald Tusk is, aki mielőtt visszatért a lengyel politikába, az Európai Tanács elnöke, majd a legnagyobb uniós pártcsalád, a jobbközép-konzervatív Európai Néppárt (EPP) vezetője volt.

Amennyiben a kérdést a lengyel választóbizottság elfogadja, akkor az a PiS reményei szerint az október 15-i parlamenti választással egy időben tartanák meg, így valószínűleg

a kormányzó jobboldali-populista párt kampányának a fókuszában a migrációellenesség fog állni,

miközben Tuskot és pártját migrációpártinak próbálják majd beállítani – pont ahogy a mostani, közel kétperces videóban.

Egyébként nem csak a migrációellenességgel kampányolhat majd a PiS: Morawiecki múlt héten vitára hívta az EPP európai parlamenti képviselőcsoportjának német elnökét, az egyébként CSU-s Manfred Webert, mivel a lengyel kormányfő szerint Németország közvetlenül bele akar avatkozni a lengyel választásokba. Azonban e vitából vélhetően nem lesz semmi, mert Morawiecki hosszú levelére Weber csak szűkszavúan annyit reagált, hogy ő kimaradna ebből.

Egyébként a mostani kérdés mellett már korábban két másik kérdést is bejelentett a kormányfő: az egyik a nyugdíjkorhatárról szólna, a másik pedig az állami cégek privatizációjáról.

Rovatok