Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea bejelentette: Elkerülhetetlen az atomháború a félszigeten

2023. augusztus 15., kedd 19:16

A Moszkva mellett tartott biztonsági fórumon Kang Szun Nam észak-koreai védelmi miniszter kijelentette, elkerülhetetlenné vált, hogy a félszigeten atomháború legyen, a felelősséget az Egyesült Államokra hárította át.

Telegramon jelent meg egy rövid videorészlet, amelyen Kang Szun Nam észak-koreai védelmi miniszter azt mondta, a félszigeten elkerülhetetlen a nukleáris háború.

Most már nem az a kérdés, hogy lesz-e atomháború a Koreai-félszigeten, hanem az, hogy ki és mikor robbantja ki. Az Egyesült Államok és a Koreai Köztársaság bábjainak atomháborús mániája a Koreai-félszigetet és Északkelet-Ázsiát a nukleáris háború új melegágyává teszik

– fogalmazott Kang.

Az Egyesült Államokat hibáztatja

Az El País cikke szintén a védelmi minisztert idézi, aki úgy véli, a félsziget problémáit nem lehet tárgyalásokkal megoldani, ha csak az Egyesült Államok nem eszközöl radikális változtatásokat a politikájában. Hangsúlyozta továbbá, hogy csak a fizikai erő tartja távol a régiót a nukleáris konfliktustól.

A miniszter szerint a problémákat addig nem lehet párbeszéd vagy tárgyalás útján megoldani, amíg „az Egyesült Államok nem ismeri el Phenjannal szembeni ellenséges politikájának teljes csődjét”, és „egyértelműen le nem mond a katonai konfrontációról”.

Kang hangsúlyozta továbbá, hogy az Egyesült Államok és szövetségeseinek fellépése a Koreai-félszigetet „potenciális nukleáris csatatérré” változtatják, és úgy véli, ezt csak egyetlen módon lehet megakadályozni, „a katonai elrettentő erők bevetésével”.

Kang szerint elkerülhetetlen az atomháború

Kételkedett abban is, hogy Washington őszintén javasolná a Szöullal közös hadgyakorlatok felfüggesztését, lemondana stratégiai eszközök telepítéséről, vagy csökkentené katonai kontingensét Dél-Koreában. De még ebben az esetben is – érvelt – Phenjan tisztában lenne azzal, hogy az Egyesült Államok „agresszív és rosszindulatú szándéka”, hogy megfossza országát atomfegyvereitől, és katonai erővel szétzúzza rendszerét.

A miniszter hangsúlyozta: az Egyesült Államok „még a legmagasabb szinten sem tartja be a szavát”.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy az év eleje óta az Egyesült Államok hatalmas stratégiai nukleáris eszközöket, köztük egy tengeralattjárót, egy stratégiai bombázót és egy nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó csapásmérő egységet adott át Dél-Koreának, miközben egymás után hajtotta végre a legnagyobb közös hadgyakorlatokat, amelyek „soha nem látott mértékben, intenzitással és időtartamban” szimuláltak egy Északkal vívott totális háborút. Kang Szun Nam szerint ezért nem az a kérdés, hogy lesz-e nukleáris háború a Koreai-félszigeten, hanem az, hogy ki és mikor kezdi el azt.

Szorosabb együttműködés Észak-Korea és Oroszország között

A bol.uol.com cikkéből továbbá kiderült, hogy a Moszkva melletti biztonsági fórumon szorosabb együttműködésre szólította fel a résztvevőket Oroszországgal. Emellett Kim Dzsongun észak-koreai vezető hangsúlyozta a két ország közötti stratégiai és taktikai együttműködés további fejlesztésének szükségességét a biztonság és a védelem területén.

Mindez azután történt, hogy Kim Dzsongun elrendelte országában a rakétagyártás drasztikus növelését. Amerikai tisztviselők szerint erre azért kerülhetett sor, mert az orosz védelmi miniszter nemrégiben arról tárgyalt Észak-Koreával, hogy több fegyvert adjon el Oroszországnak, ezzel is segítve Putyin ukrajnai háborúját.

Rovatok