Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin leváltására készülhetnek, tesztelik a lehetséges utódokat

2023. augusztus 15., kedd 17:07

Colin Alexander, a Nottingham Trent University adjunktusa, a politikai kommunikáció szakértője szerint Vlagyimir Putyin leváltására készülnek Oroszországban. A szakember úgy véli, több személy is szóba jöhet mint az ország vezetője.

A nemzetközi közvélemény számára úgy tűnhet, hogy Vlagyimir Putyin uralma az idők végezetéig tart. Miközben meg nem erősített hírek szerint az orosz elnök súlyos beteg, rákkal küzd. Colin Alexander, politikai kommunikációs szakértő úgy véli, hogy az orosz elit elkezdte keresni az elnök utódját.

Mivel nincs kijelölt utód, hatalmi vákuum keletkezhet Putyin távozásával. Az elkövetkezendő néhány évben előlépnek azok a jelenleg is kulcsfontosságú szereplők, akik esélyesek az elnöki posztra

– mondta a szakember az express.co.uk-nek.

Kik lehetnek ezek a kulcsfontosságú szereplők? Kik azok, akik esélyesek az elnöki posztra? Bemutatunk közülük néhányat. 

Dmitrij Medvegyev

Medvegyev 2008 és 2012 között már volt Oroszország elnöke, amikor Vlagyimir Putyin Oroszország miniszterelnöki posztját töltötte be. Az országot persze ekkor is Putyin vezette, a cserére jogi okok miatt volt szükség, és amint lehetővé vált, visszatért az elnöki pozícióba.  Medvegyev az orosz elnök régi harcostársa, és egyik legfőbb támogatója. 

Jelenleg a Biztonsági Tanács elnökhelyettese, a rosszfiú szerepét játssza az elnök mellett, és kifejezetten agresszív álláspontot képvisel Ukrajnával szemben. 

Többször fenyegetőzött atomfegyverekkel, és azt mondta, hogy akár évtizedekig is eltarthat az ukrajnai háború. 

Medvegyev akár Putyin természetes utódjának is tűnhet, hiszen olyan emberről van szó, aki rendelkezik a szerep betöltéséhez szükséges politikai ismeretekkel és tapasztalatokkal.

Szakértők szerint Putyin leváltása esetén sem kerülne ki a regnáló elnök befolyása alól, és nehéz elképzelni, hogy ő fogja irányítani Oroszországot.

Alekszej Djumin

Alekszej Djumin a kilencvenes években még Putyin személyi testőre volt, de a karrierje folyamatosan ívelt felfelé. Még a katonai hírszerző szolgálat igazgatóhelyettese is volt, jelenleg Tula régió kormányzója. 

Djumin tagadja, de jelentős szerepet játszhatott Viktor Janukovics ukrán elnök kimenekítésében a 2014-es Majdan téri tüntetéseket követően. A különleges erők parancsnokaként részt vett a Krím megszállásában is.

A félsziget megszállása után egy ideig Szergej Sojgu védelmi miniszter helyettese volt

Patrusev, Kirijenko, Misusztyin

Patrusev Putyin első számú bizalmasa és tanácsadójaként ismert, az orosz elnökkel egy időben volt KGB-tiszt, azóta ismerik egymást. Fontos szerepet töltött be a Krím megszállásában és az ukrajnai háború 2022 februárjában történő kirobbantásában.

A Washington Post Oroszország-szakértője szerint Patrusev egyike azon keveseknek, akikre Putyin hallgat.

Patrusevet annak az elképzelésnek az egyik vezető képviselőjeként tartják számon, hogy a Nyugat Oroszország elpusztítására tör. 

Washington és London ismét együttműködik a nácizmussal és a fasizmussal. Nincs kétségem afelől, hogy Ukrajnát arra használják fel, hogy az egész világot és Európát lángba borítsák

– mondta egy interjúban.

A lehetséges utódok között tartják még számon Szergej Kirijenko volt miniszterelnököt is, aki még kormányfőként bízta az FSZB vezetését Vlagyimir Putyinra.

Ő is az orosz elnök legbelső köréhez tartozik.

Egyes szakértők úgy vélik, hogy a regnáló orosz miniszterelnök, Mihail Misusztyin lehet a következő orosz elnök. Tíz évig állt az adóhivatal élén. Állítólag komolyan ellenezte az ukrajnai invázió megindítását. 

(Borítókép: Vlagyimir Putyin. Fotó: Sputnik / Mikhail Klimentyev / Kremlin / REUTERS)

Rovatok