Index Vakbarát Hírportál

Visszautasították a szlovák EP-képviselők Szijjártó Péter kijelentéseit

2023. augusztus 15., kedd 09:42

Nyolc szlovák európai parlamenti képviselő visszautasította Szijjártó Péter magyar külügyminiszter azon kijelentéseit, miszerint hajtóvadászat zajlik egyes politikusok ellen.

Mint megírtuk, Szlovákiában a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) korrupciós bűncselekmények vádjával őrizetbe vette az egykori országos rendőrfőkapitányt, Tibor Gaspart, aki a korábbi háromszoros miniszterelnök, Robert Fico vezette Smer-SD színeiben indul a szeptemberi parlamenti választáson. Fico a történtek után úgy nyilatkozott, a letartóztatást támadásnak veszi a Smer-SD ellen, az eljárást durva „antidemokratikus beavatkozásnak” nevezte.

Ódor Lajos, Szlovákia magyar nemzetiségű miniszterelnöke visszautasította a vádat, hangsúlyozta, hogy kormánya nem vesz részt a rendőrség ügyeiben, nem ő áll az ellenzéki párt jelöltjének letartóztatása mögött. Időközben kiderült az is: Tibor Gaspar már szabadlábon védekezhet.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ezzel kapcsolatban a közösségi oldalán fejezte ki a véleményét. A külügyminiszter azt írta, „Világszerte hajtóvadászat zajlik a nemzetközi liberális mainstreammel felvállaltan szembehelyezkedő, a nemzeti érdekeket bátran képviselő politikusokkal szemben”, példaként pedig a szlovák esetet is felhozta.

A szlovák EP-képviselők most hivatalos levélben utasították vissza a tárcavezető kijelentéseit. Az Ivan Stefanec, Vladimír Bilcík, Martin Hojsík, Eugen Jurzyca, Miriam Lexmann, Peter Pollák, Michal Simecka és Michal Wiezik által aláírt levélben úgy fogalmaztak:

Meggyőződésünk, hogy a korrupció elleni küzdelem fontos a társadalom minden szintjén, és a bűnüldöző szervek munkája ebben nélkülözhetetlen. Fontos, hogy mindenhol mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkozzanak.

Az EP-képviselők emlékeztették Szijjártó Pétert, hogy a demokratikus országokban a politika nem avatkozik be a rendőrség munkájába, valamint figyelmeztették, hogy kijelentései nem segítik elő a jószomszédi kapcsolatokat.

„A jó kapcsolatok alapja az egymás iránti tisztelet és a szabályok betartása” – tették hozzá a Paraméter.sk beszámolója szerint.

„Nekünk sem tollas a hátunk”

A Szijjártó Péter posztjára érkező „felzúdulást” Menczer Tamás sem hagyhatta szó nélkül, mint fogalmazott:

Hirtelen szlovák oldalon azok is érzékenyek lettek a »belügyekre«, akik egyébként örömmel foglalkoznak más országok, például Magyarország belügyeivel. Mi nem mások belügyeivel foglalkozunk. Mi a lólábbal foglalkozunk. Ami kilóg. Ordítóan kilóg.

A külügyi államtitkár ironikusan megjegyezte azt is: „nyilván teljesen véletlen”, hogy 48 nappal a választás előtt ért olyan szakaszba az eljárás, mely alapján a politikust le lehetett tartóztatni.

„Nem a választás előtt két évvel, nem a választás után két héttel. A választás előtt 48(!) nappal. Ez – itt, Európában – viszonylag szokatlan kampánymegoldásnak számít. Kedves szlovák barátaink, kilóg a lóláb” – jelentette ki a politikus.

Rovatok