Index Vakbarát Hírportál

Már száznál is több áldozata van a Hawaii-szigeteken tomboló tűzvésznek

2023. augusztus 16., szerda 09:11

Több mint száz halálos áldozata van a múlt hét óta a Hawaii-szigeteken pusztító tűzvésznek – közölte keddi sajtókonferenciáján Josh Green, Hawaii kormányzója, hozzátéve, tovább keresik az áldozatokat a romok között, így számuk még növekedhet. Ez minden idők legnagyobb természeti katasztrófája, amely a szigetet érintette.

Mint írtuk, a Hawaii-szigetekhez tartozó Maui szigetén múlt kedden csaptak fel a lángok, amelyek a száraz bozótban és erős szélben rendkívül gyorsan elérték a lakott területet. 

A korábbi híradások szerint a hatalmas tűz a Dora hurrikán széllökései és a száraz időjárási körülmények miatt alakulhatott ki, de a katasztrófa keletkezésének pontos körülményeit továbbra is vizsgálják a hatóságok. Emellett az is kérdéses, hogy miért nem működtek a szigeten a természeti katasztrófákat jelző szirénák.

A történelmi Lahaina város, az egykori Hawaii Királyság fővárosa szinte teljesen elpusztult. A hatóságok szerint a Lahainában pusztító lángokat már mintegy 85 százalékban sikerült megfékezni, míg Maui Upcountry régiójában mintegy 60 százalékban szorították vissza a tüzet.

Josh Green, Hawaii kormányzója korábban elmondta, hogy a tűzvész miatt már több ezer embernek kellett elhagynia az otthonát. Az erdőtüzeket „Hawaii állam történetének legnagyobb természeti katasztrófájának” nevezte.

Hozzátette, évekig tarthat Lahaina újjáépítése. A helyszínen tett látogatásán elmondta, 2200 épület pusztult el vagy sérült meg, csaknem 90 százaléka lakóépület. Arról is beszámolt, hogy a tűzvész mintegy 6 milliárd dolláros (21 ezer milliárd forintos) kárt okozott.

Joe Biden hamarosan a szigetre utazhat

A tűzoltásban és a mentésben a Hawaii Nemzeti Gárda 258 gárdistáját is bevetették. Az amerikai hadsereg mérnöki testülete a romok eltakarításában és az áramellátás ideiglenes biztosításában nyújt segítséget. Az amerikai parti őrség a tűz okozta környezeti károkat igyekszik enyhíteni a tengeren, illetve a vízi mentésben vesz részt – adta hírül az MTI.

Joe Biden amerikai elnök kedden bejelentette, hogy a first ladyvel együtt – amint ez lehetővé válik – Hawaiira látogat, hogy felmérjék a tűz okozta károkat. Ugyanakkor hozzátette: nem szeretné, ha jelenléte megzavarná a helyreállítási erőfeszítéseket.

Az amerikai elnök közölte: biztosította Josh Green kormányfőt, hogy Hawaii „mindent megkap a szövetségi kormánytól, amire szüksége van”.

Rovatok