Index Vakbarát Hírportál

Az embertelen bánásmód és a rasszizmus miatt szökött Észak-Koreába az amerikai katona

2023. augusztus 16., szerda 07:43

Észak-Korea szerint Travis King amerikai katona a múlt hónapban azért lépett át a területére, mert nem bírta az amerikai hadseregen belüli „embertelen bánásmódot és faji megkülönböztetést”.

Travis King, a 23 éves közlegény július 18-án egy idegenvezetés során rohant át a határon Dél-Koreából. Az észak-koreai állami média szerint „kifejezte, hogy menedéket keres”. Washington azonban nem tudja ellenőrizni az állításokat, amelyek Phenjan első nyilvános kommentárjai az üggyel kapcsolatban.

Az észak-koreai médiajelentésekre reagálva a Pentagon egyik tisztségviselője azt mondta, elsődleges céljuk, hogy King közlegényt minden rendelkezésre álló csatornán keresztül biztonságban hazahozzák – írja a BBC.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség jelentése szerint a katona beismerte, hogy szándékosan és illegálisan hatolt be észak-koreai területre, de azt nem közölte, hogy büntetőeljárás vagy más büntetés vár-e rá.

Nem tettek említést az állapotáról vagy jelenlegi tartózkodási helyéről sem.

King közlegény felderítő szakember, aki 2021 januárja óta szolgál a hadseregben, és rotációja keretében Dél-Koreában tartózkodott. A határátlépés előtt két hónapot töltött fogságban Dél-Koreában testi sértés vádjával, majd július 10-én szabadon engedték.

Úgy volt, hogy visszarepül az Egyesült Államokba, hogy fegyelmi eljárás elé nézzen, de sikerült elhagynia a repülőteret, és csatlakozott egy túrához a demilitarizált övezetben, amely elválasztja Észak- és Dél-Koreát.

A közlegény családja korábban azt mondta, hogy rasszizmust tapasztalt a hadseregben. Azt is elmondták, hogy a mentális egészsége az eltűnése előtt megromlott.

Rovatok