Index Vakbarát Hírportál

Támogatói féltik Donald Trump életét

2023. augusztus 17., csütörtök 10:51

A volt amerikai elnök egyes támogatói féltik Donald Trump életét, miután kiderült, hogy ha bűnösnek találják az ellene emelt vádakban, olyan atlantai börtönbe zárják be, amely ellen jelenleg szövetségi nyomozás folyik.

Mint megírtuk, a héten negyedszerre is vádat emeltek az Egyesült Államok 45. elnöke és 18 társa ellen. A georgiai bíróság a héten azzal vádolta meg Donald Trumpot, hogy megpróbálta elcsalni a 2020-as választásokat. 

A vádirat szerint Trump egy telefonbeszélgetés alapján nyomást gyakorolhatott a déli állam választásokat felügyelő – egyébként republikánus – tisztviselőjére, amikor telefonon arra kérte, találjon neki 11 780 szavazatot, amivel meggátolhatta volna Biden győzelmét az államban. Ha bűnösnek találják, akkor húsz évig terjedő börtönbüntetésre is ítélhetik.

Fulton megye ügyésze, Fani Willis augusztus 25-én délig adott határidőt Trumpnak és valamennyi vádlott-társának, hogy feladják magukat a rendőrségen. Az ügyészség keddi közleménye szerint mind a 19 vádlottat a Fulton megyei börtönbe helyezik előzetes letartóztatásba.

A volt elnök támogatóiban azonban felmerült, hogy Trump élete veszélyben lenne, ha az atlantai létesítményben kellene töltenie a letartóztatását. A Fulton megyei börtön ellen ugyanis jelenleg szövetségi nyomozás folyik biztonsági szabályok megsértése miatt.

A Newsweek beszámolója szerint a támogatók a közösségi médiában arra hívták fel a figyelmet, hogy a börtönben olyan körülmények uralkodnak, amelyeket „még a legrosszabb ellenségeiknek sem kívánnának”, de azt is hangsúlyozták, hogy a létesítményben már többen is meghaltak.

Anthony Michael Kreis, a Georgia Állami Egyetem jogászprofesszora a platformon közzétett bejegyzésében azt írta:

Ha azt gondolják, hogy az atlantai börtönnel való viccelődés azért jó, mert Donald Trump azok alanya, akkor nem ártana előbb tájékozódni arról, hogy milyen embertelen körülmények között haltak meg ott emberek.

Mások azonban nem voltak ennyire megértőek. Teresa Hill író szerint ha valaki Fulton megyében követ el bűncselekményt, akkor ugyanitt is kerüljön börtönbe. Egy korábban a börtönben dolgozó személy pedig arról számolt be, hogy a létesítmény „büdös, piszkos és életveszélyes”.

Hatalmas bajok lehetnek a börtönnel

Az igazságügyi minisztérium júliusban indított vizsgálatot a Fulton megyei börtönben a „mocskos körülményekre” és Lashawn Thompson halálára hivatkozva, akinek holttestét tavaly úgy találták meg, hogy rovarok borították.

Továbbá azt is közölték, hogy a Fulton megyei börtön szerkezetileg nem biztonságos, hogy az ott uralkodó erőszak súlyos sérülésekhez és gyilkosságokhoz vezetett, és hogy a börtönőröket túlzott erőszak alkalmazása miatt vádolják.

A nyomozók vizsgálják az életkörülményeket, az orvosi és mentális egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést, a személyzet túlzott erőszakos fellépését és a bebörtönzöttek erőszakkal szembeni védelmét – tették hozzá a közleményben.

Lashawn Thompson 2022-ben került be a Fulton megyei börtönbe testi sértés vétsége miatt. Három hónappal később a börtön pszichiátriai részlegén lévő, ágyi poloskákkal fertőzött cellájában holtan találták.

Halálának körülményei azonban az év elején kerültek a nyilvánosság elé, miután a családját képviselő ügyvéd nyilvánosságra hozta a férfi rovarokkal borított arcáról és testéről készült fotókat.

Atlanta Journal-Constitution szerint Thompson volt az egyike annak a 15 embernek, akik tavaly a börtönben vesztették életüket. A magazin azt írta, csak tavaly 11 tűzeset, 534 verekedés, 114 késelés és legalább két gyilkosság történt a börtönben.

(Borítókép:  Chet Strange / Getty Images)

Rovatok