Index Vakbarát Hírportál

Miért nem szólaltak meg a tűzvész alatt a szirénák Hawaiin?

2023. augusztus 19., szombat 13:07

Annak ellenére, hogy természeti csapások miatt 80 sziréna működik a Hawaiihoz tartozó Maui szigetén, azok a tűzvész alatt némák maradtak, miközben az áramkimaradások miatt a kommunikációs csatornák leálltak. Így sokan még a veszélyre figyelmeztető SMS-eket sem kapták meg.

Augusztus elején tűzvész tört ki a Hawaiihoz tartozó Maui szigetén, mint arról az Indexen beszámoltunk. Ennek következtében sajnos már több mint százan vesztették életüket.

Az állam kormányzója, Josh Green szerint az évszázad leghalálosabb erdőtüzéről beszélhetünk, ami szinte teljesen elpusztította Lahaina történelmi városát, miközben több mint 2700 épület vált a tüzek martalékává.

A katasztrófa egyes számítások szerint 3,5 és 7 milliárd dollár közötti kárt okozott a szigetnek, miközben csak az épületekben 3 milliárd dolláros kár keletkezhetett. 

A tűzvész kapcsán sokakban felmerült a kérdés, hogy miért okozhatott ennyi halálesetet, és a szigetre kiépített szirénák miért nem szólaltak meg,

amikor a lángok gyorsan továbbterjedtek, amit az óránkénti 100 kilométeres sebességű szélvihar csak felerősített.

Mi okozta a tüzet?

A tűz kialakulásának okát még vizsgálják, ugyanakkor az szinte biztos, hogy először – egyelőre tisztázatlan körülmények között – a növényzet gyulladt ki, és a lángokat utána a szél gyorsan átvitte épületekre és lakott területekre. Amikor a tűzvész kipattant, eleve hőségriasztás volt érvényben a magas hőmérséklet és az alacsony páratartalom miatt, sőt a megszokotthoz képest nagyobb volt az aszály, ami még szárazabb körülményeket okozott.

A szigethez közel a hurrikán villanyvezetékeket szakított le, ami akár a tűz keletkezésének oka is lehet, ráadásul a maui kormány által 2021 júliusában kért jelentés szerint

a nem őshonos füvek és növényzet sebezhetővé teszik a szigetet a tűzvészekkel szemben,

emiatt a jelentésben úgy fogalmaztak, hogy e növényzet és az elhagyatott cukornádföldek miatt egy tűzvész könnyebben tud terjedni, ezért mindenképpen foglalkozni kellene az üggyel.

Ugyanakkor a tűz keletkezésének okát továbbra sem tudni – a hatóságok augusztus 17-én adtak ki közleményt, hogy más államoktól is segítséget várnak, hogy kiderítsék, mi okozhatta a katasztrófát.

Nem szólaltak meg a szirénák

Annak ellenére, hogy a szigetre 80 szirénát telepítettek, hogy környezeti csapás és egyéb veszélyhelyzet esetén riasszák a helyieket és az ott nyaralókat, a tűzvészkor a szirénák némák maradtak.

Herman Andaya, a maui vészhelyzet-kezelési ügynökség vezetője szerdán azzal magyarázta a szirénák vészjelzőjének a hiányát, hogy azokat elsősorban cunamiveszély esetén használják. Az ügynökségnek a félelme az volt, hogy ha azokat bekapcsolnák, a helyiek az árhullámok kapcsán elrendelt protokollt követve a magaslatokra menekültek volna, ahol pont a legnagyobb lángok voltak.

Emiatt az úgynevezett WEA- (Wireless Emergency Alert – Vezeték nélküli vészhelyzeti riasztás) protokollt léptették érvénybe, azaz a helyieket sms-ben értesítették, emellett a rádiókban és a tévékben is bejelentették a veszélyt. Ugyanakkor, mint arról a The New York Times beszámol, az áramkimaradás miatt a szigeten a telefonhálózatok nem teljesen működtek,

így az ott tartózkodók alig vagy egyáltalán nem kaptak semmilyen riasztást a tűzvészről, így hiába próbálták figyelmeztetni őket a hatóságok.

Annak ellenére, hogy mind Andaya, mind Green kormányzó megvédte a döntést, hogy nem kapcsolják be a szirénákat, a vészhelyzetkezelési ügynökség vezetője csütörtök délután egészségügyi okokra hivatkozva azonnal lemondott, miközben egy nappal korábban azt nyilatkozta a szirénák kapcsán, hogy nem bánta meg a döntését.

Továbbra is túlélők után kutatnak, de valószínűleg csak halottakat találnak

Mint azt Green kormányzó a Civil Beat nevű portálnak adott interjújában elárulta, több mint 175 emberrel és 45 kutyával folyik a keresés. Eddig a tűzvészben érintett terület 45 százalékát tudták csak feltárni.

A kormányzó ugyanakkor elmondta, arra számít, hogy a halottak száma 111-ről tovább nőhet a keresés során.

Emellett hozzátette, a közeljövőben továbbra is veszélyhelyzet van érvényben, ami alatt az emberek mentése és menedékhelyre juttatása mellett a holtak felkutatása és a maradék tüzek eloltása lesz a feladat. A veszélyhelyzet valószínűleg még a jövő héten is érvényben marad, a helyreállítás csak ezután kezdődhet meg.

Az interjúban egyébként elmondta, első számú feladatának a helyi lakosok házainak újjáépítését tartja.

A katasztrófa miatt egyébként Joe Biden amerikai elnök hétfőn látogat majd a szigetre.

(Borítókép: Lahaina 2023. augusztus 17-én. Fotó: (Robert Gauthier / Los Angeles Times / Getty Images)

Rovatok