Index Vakbarát Hírportál

Magyarországra érkezett II. Tavadrosz kopt pápa

2023. augusztus 19., szombat 16:40

A magyar kormány meghívására négynapos látogatásra érkezett Magyarországra II. Tavadrosz kopt pápa. A kopt ortodox egyház vezetőjét Semjén Zsolt egyházakért is felelős miniszterelnök-helyettes fogadta a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren.

Az egyházfő érkezésekor jelen volt Udvardy György veszprémi érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökhelyettese, Anba Gabriel, a kopt ortodox egyház bécsi püspöke, Ava Giovanni közép-európai kopt ortodox püspök, Mohamed Ibrahim Abdel-Halek esz-Szinavi, az Egyiptomi Arab Köztársaság budapesti nagykövete – közölte az MTI.

II. Tavadrosz vasárnap a Szent István-bazilika előtti téren Erdő Péter bíboros meghívására részt vesz az ünnepi szentmisén.

II. Tavadrosz 2012 óta áll a kopt ortodox egyház élén, annak 118. vezetője.

A kopt ortodox egyház Egyiptom legnagyobb keresztény egyháza, a kereszténység legősibb szervezete. A hagyomány szerint Szent Márk evangelista alapította az észak-egyiptomi Alexandriában az I. század elején, ő volt a város első püspöke.

Becslések szerint a 93 milliós lélekszámú, többségében muszlim egyiptomi lakosság mintegy 10 százalékát teszik ki a koptok.

Több vezető is érkezik a napokban

Korábban megírtuk, Orbán Viktor a Facebook-oldalán bejelentette, diplomáciai nagyüzem indult, ugyanis 15 vendége érkezik a következő két napban a magyar miniszterelnöknek. 

Azonban, mint kiderült, leginkább keleti vezetők érkeznek a magyar fővárosba az atlétikai világbajnokság és a nemzeti ünnep alkalmából. 

Rovatok