Index Vakbarát Hírportál

Húsevő baktérium okozta öt turista halálát egy floridai nyaralóhelyen

2023. augusztus 21., hétfő 10:58

Öt ember meghalt, és legalább 26-an fertőződtek meg a floridai Tampa-öböl partjainál a húsevő baktériumok miatt. Az amerikai járványügyi központ szerint a Vibrio vulnificus-betegek nagyjából egyötöde nem éli túl a fertőzést. A baktérium egy-két napon belül is halált okozhat.

Rémálommá vált több turista nyaralása, miután húsevő baktériummal fertőződtek meg. A floridai Tampa-öbölnél 5 ember meghalt és 26-an megbetegedtek a Vibrio vulnificus kórokozótól – számolt be a Daily Star.

A húsevő baktérium jelenlétét az amerikai egészségügyi szakemberek is megerősítették, majd a helyi strandolókat is figyelmeztették. 

A VIBRIO VULNIFICUS OKOZTA LÁGYSZÖVETFERTŐZÉS A SZÖVETEK LEBOMLÁSÁT OKOZZA.

Hozzátették, hogy a nyári hónapokban gyorsabban szaporodik a baktérium, aminek sóra van szüksége a túléléshez. 

Mint írtuk, a Vibrio vulnificus baktérium általában akkor fertőz és veszélyes, ha nyílt seben át hatol be az emberi szervezetbe. A vibriók meleg tengervízben szaporodnak el, általában ott, ahol a folyók a tengerbe torkollnak. A baktérium parti séta vagy rövid strandolás közben is fertőzhet, ha horzsolás ér bennünket.

A fertőzések nem túl gyakoriak, de a nyílt sebek, vágások vagy a bőrön lévő karcolások lehetséges kockázatot jelentenek.

Minden ötödik fertőzés halálos

Az amerikai járványügyi központ szerint a Vibrio vulnificus-betegek nagyjából egyötöde nem éli túl a fertőzést. A baktérium egy-két napon belül is halált okozhat.

A húsevő baktérium véráramba kerülve szepszist okozhat. Előfordulhat, hogy amputálással akadályozzák meg átterjedését a beteg testének más részeire.

Magyarországon 2016-ban, a pécsi kórházban kezeltek húsevő baktériummal fertőzött betegeket.

Rovatok