Index Vakbarát Hírportál

Wagner-csoport: Ha Prigozsin meghalt, elindulunk Moszkva felé

2023. augusztus 23., szerda 21:41

Egy Wagnerhez közeli Telegram-csatornán arról írnak, ha beigazolódik Jevgenyij Prigozsin halála, akkor Moszkva felé indul a zsoldoscsoport.

Amint arról már az Index is beszámolt, Moszkva közelében lelőtték Jevgenyij Prigozsin magángépét. A gépnek összesen tíz utasa volt, mindannyian meghaltak. Orosz források szerint eddig nyolc holttestet találtak meg.

A Meduza független orosz hírportál a Grey Zone Telegram-csatornára hivatkozva azt állítja, hogy Prigozsin magángépét a légvédelem lőtte le, ezt az információt azonban hivatalosan még nem erősítették meg.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja a Wagner parancsnokaival egyeztetve megerősítette: Jevgenyij Prigozsin és a Wagner-csoport egyik parancsnoka, Dmitrij Utkin is életét vesztette.

Andrij Zaharov, a BBC orosz újságírója is posztolt a Telegramon. Mint írta, „ma valóban Oroszországba repült Afrikából, és a Wagner-csoport teljes parancsnoki állománya vele volt”. Hozzátette, hogy „csoda lenne, ha a másik gépen ült volna”.

Ha Prigozsin meghalt, a Wagner-csoport elindul Moszkva felé

Egy, a Wagnerhez közel álló csatorna arról írt a Telegramon, hogy amennyiben a Prigozsin haláláról szóló híresztelések beigazolódnak, megszervezik a második „Igazság Menetet”, és elindulnak Moszkva felé, ugyanis úgy vélik, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és a Kreml keze is benne van a dologban. Az erről készült képernyőfotót Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója osztotta meg az X-en (korábban Twitter).

„Az orosz valóság újabb fejezete”

Tarjányi Péter, az Index Frontvonal című műsorának szakértője is reagált a hírre, amely szerint lezuhant egy magánrepülőgép Oroszországban, amelyen Jevgenyij Prigozsin is utazhatott. A szakértő úgy véli, hogy „nagyon-nagyon-nagyon nagy eséllyel Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője halott”.

Tarjányi szerint gyakran halnak meg balesetben Vlagyimir Putyin orosz elnök ellenfelei, bírálói vagy egyszerűen olyanok, akik nem megfelelően kommunikálnak.

A véletlen katasztrófát nagyon-nagyon-nagyon nagy eséllyel kizárom. Prigozsin fellázadt, és ezért halnia kellett

fogalmazott Tarjányi Péter, aki korábban már rengetegszer elmondta, hogy Putyin sosem felejt, sosem bocsát. „Az orosz valóság újabb fejezetét láthatjuk. Ennyi…” – tette hozzá.

A Wagner-csoport egyszer már fellázadt

Június végén Jevgenyij Prigozsin, az orosz oldalon küzdő és a bahmuti csatában döntő győzelmet elérő Wagner-csoport vezetője bejelentette, hogy az orosz védelmi minisztérium ellen vonulnak, miután rakétatámadás érte őket az orosz hadvezetés parancsára. Prigozsin embereivel Moszkva felé indult el Rosztov-na-Donún át. 

A zsoldosok zendülésének végül egy paktum vetett véget, amely elvileg garantálta, hogy Prigozsin és a Wagner vezetése Belaruszba távozik, a zsoldosok nagy része pedig a hivatalos orosz hadsereghez csatlakozik. Az előbbi a jelek szerint nem valósult meg. Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök pár nappal az események után sajtótájékoztatót tartott, ahol többek között kijelentette: nem tudja, hol van Prigozsin, de az biztos, hogy nem Belaruszban.

Vlagyimir Putyin a lázadás után beszédet mondott, és kijelentette, hogy a zendülés szervezőit bíróság elé állítják, mert bűncselekményt követtek el, amelynek célja Oroszország meggyengítése volt. Az orosz elnök mondandójában azt állította, hogy Ukrajnának köze volt az eseményekhez, és a felkelést bosszúnak nevezte a sikertelen ellentámadásukért.

(Borítókép: A Tver régióban lezuhant repülőgép helyszíne 2023. augusztus 23-án. Fotó: Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok