Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna lemásolta az oroszok egyik legrettegettebb fegyverét

2023. augusztus 24., csütörtök 11:58

Mihail Fedorov digitális átalakulásért felelős miniszter bejelentette, hogy Ukrajna hamarosan beveti villámgyors és halálos drónjait, a Perunokat, melyek az orosz Lancet drónok klónjai lesznek.

Az Ukrán Védelmi Erők hamarosan szolgálatba állítják az orosz Lancet kamikaze drón hasonmását – jelentette be Mihail Fedorov digitális átalakulásért felelős miniszter. A miniszter szerint Ukrajnának már vannak olyan gyártói, akiknek sikerült megalkotniuk a Lancet nevű orosz légvédelmi drón hasonmását. A kamikaze drón a Perun nevet kapta a szláv mitológia egyik istene után.

A gagadget.com cikke szerint most a legfontosabb feladat a termelés bővítése. Az új ukrán kamikaze drón műszaki adatait, tervezett gyártási mennyiségét és költségeit a védelmi miniszter nem hozta nyilvánosságra. Hozzátette azonban, hogy már világos elképzelés van arról, hogy hány Perunát adnak át a hadseregnek.

A Lancet nagyon hatékony fegyvernek bizonyult az orosz hadsereg kezében, ami ismét bizonyítja a drónok fontosságát ebben a háborúban. A Cube drónon alapul, és az első négy példány három évvel ezelőtt állt szolgálatba.

Az ára körülbelül 35 ezer dollár.

A kamikaze drón működési ideje 40 perc, hatótávolsága pedig akár 70 kilométer is lehet. A drón képes 300 kilométer per órás sebességre is felgyorsulni, a robbanófejének maximális tömege pedig 3 kilogramm.

A fenti jellemzők a Lancet–3 kamikaze drónra vonatkoznak. Létezik egy Lancet–1 nevű, sokkal kisebb változata is, ami legfeljebb 30 percig képes a levegőben maradni, és a teherbírása csupán egy kilogramm, hatótávolsága 40 kilométer.

A drónhasználat fontossága az utóbbi időben jelentősen megnőtt, ugyanis sorozatos csapások érik mostanság Moszkvát. Legutóbb szerda kora reggel egy drón csapódott be egy fővárosi épületbe a központban. 

Rovatok