Index Vakbarát Hírportál

Nagy nyomás nehezedik Zelenszkijre, újabb sorozási hullám jöhet Ukrajnában

2023. augusztus 24., csütörtök 20:53

Egyre nagyobb nyomás nehezedik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre, ugyanis az ukrán ellentámadás nem a várt ütemben halad, ami a katonák moráljára is rányomja a bélyegét. Zelenszkij arról beszélt a Krími Platformon, hogy a katonák már arra kérték: fokozza a mozgósítást, mert mindenkire szükség van a harcokban.

Ahhoz, hogy a sorkatonák számának növeléséről lehessen beszélni, meg kell oldani a mozgósítási hiányosságainkat – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Krími Platformon a 24tv szerint.

Leszögezte, hogy a mozgósítás megerősítésének kérdése nem új keletű. A folyamatban lévő ellentámadás és az aktív harci műveletek hátterében logikusan felmerül a hadsereg bővítéséről szóló vita. Zelenszkij szerint katonai körökben is gondolkodnak ezen.

Őszintén szólva a katonaság arra kért, hogy fokozzam a mozgósítást

– mondta Zelenszkij, elismerve, hogy a katonaság arra kérte, hívjon minél több embert az ország védelmére. Az elnök azonban megjegyezte, hogy korai lenne még a mozgósítás megerősítéséről beszélni. Szerinte először is helyre kell állítani a rendet a mozgósításért közvetlenül felelős szervekben.

Megrendült az ukrán hadsereg morálja

Az ukrán ellentámadás nem a terv szerint zajlik, a katonák túl lassan haladnak, és ez leginkább a közhangulatban érezteti hatását: egyre gyakrabban érik kritikák Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, és egyre távolibbnak tűnnek azok a kormányzati ígéretek, amelyek szerint Ukrajna még a 2014-ben elszakított Krím félszigetet is vissza fogja venni.

A The Economist elemzése szerint az ukrán politikai vezetés leginkább azzal magyarázza az eddig sikertelen ellentámadást, hogy nem érkeztek meg időben a Nyugat által beígért harci eszközök. Az ukrán kormányzat attól is tart, hogy katonai áttörés nélkül szóba sem jöhetnek a béketárgyalások Oroszországgal, ráadásul a patthelyzet és ezzel párhuzamosan a sikerek elmaradása egyre nagyobb elkeseredettséget vált ki a katonákból.

Ráadásul mivel Ukrajna politikája jelenleg szinte teljes mértékben a háború függvényében zajlik, így a hadiállapot meghosszabbítása miatt  – amely kizárja a választások megtartásának lehetőségét – elmaradnak az októberre tervezett választások is.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, csütörtöki élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok