Index Vakbarát Hírportál

Kijev azt állítja, hogy az ukrán erők elérték a Krím félszigetet

2023. augusztus 24., csütörtök 18:03

Kijev közlése szerint ukrán csapatok partra szálltak a Krím félszigeten, ahol ukrán zászlót is felvontak. Bár az orosz Telegram-csatorna szintén harcokról számolt be a területen, a Kreml részéről egyelőre nem érkezett hivatalos kommentár.

Meglepő információ látott napvilágot a BBC hasábjain Ukrajnával kapcsolatban. A brit portál arról számolt be kijevi forrásokra hivatkozva, hogy ukrán csapatok az Oroszország által 2014-ben annektált Krím félszigeten értek partot az ország függetlenségének 32. évfordulóján.

Az ukrán védelmi minisztérium közlése szerint a „speciális hadműveletet” áldozatok nélkül sikerült végrehajtani, ezzel szemben „az ellenség veszteségeket szenvedett” a nyugat-krími Olenikvában, valamint Majakban vívott harc során.

„Az ukrán Krím félszigeten is újra lobogott a nemzeti zászló” – tette hozzá a védelmi tárca. A titkosszolgálat egy erről szóló rövid videót is közzétett, miközben a háttérben lövések hallhatók.

Az ukrán Suspilne televíziós csatorna arról számolt be, hogy az összecsapásban repülőgépek, valamint a haditengerészet hajói vettek részt.

Bár az orosz Telegram-csatorna szintén harcokról számolt be a területen, a Kreml részéről egyelőre nem érkezett hivatalos kommentár.

Ukrajna júniusban indított ellentámadást az orosz erők kelet-, illetve dél-ukrajnai területekről való kiűzése érdekében. A BBC ugyanakkor arról írt elemzésében, hogy a visszanyert területek nagysága elhanyagolható.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az X-en (korábban Twitter) az ország függetlenségének megőrzésére hívta fel honfitársai figyelmét Ukrajna függetlenné válásának évfordulóján. „Mindenkire számítunk a harcban, mert olyasvalamiért folyik a küzdelem, ami minden ukrán számára fontos” – fogalmazott.

Ukrajna egy nappal azt követően szánta el magát az akcióra, hogy egy Moszkvából Szentpétervárra tartó magánrepülőgépen tíz személy, többek között a Wagner-vezér Jevgenyij Prigozsin, illetve a Wagner-alapító Dmitrij Utkin is életét veszthette.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb, csütörtöki történéseiről itt olvashat. 

A Jevgenyij Prigozsin halálával kapcsolatos cikkeink, híreink itt olvashatók.

Rovatok