Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin először szólalt meg Prigozsin haláláról: „Súlyos hibákat követett el az életében”

2023. augusztus 24., csütörtök 19:05

Az orosz elnök egy donyecki vezetővel tartott megbeszélése alkalmából beszélt Jevgenyij Prigozsin haláláról. Vlagyimir Putyin elmondta, hogy az 1990-es évek eleje óta ismerte a Wagner-vezért, akit nehéz sorsú, de tehetséges embernek nevezett.

Részvétét fejezte ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Tver közelében szerdán történt repülőgép-katasztrófa áldozatai hozzátartozónak, feltehetően a gépen utazott Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport alapítója is.

Putyin első ízben szólalt meg az ügyben, amikor csütörtökön Moszkvában fogadta Gyenyisz Pusilint, a donyecki régió megbízott vezetőjét. Az elnök a tragédia alapos kivizsgálását ígérte.

Prigozsint Putyin nehéz sorsú, de tehetséges embernek nevezte. Hangsúlyozta, hogy a Wagner fegyveresei jelentős mértékben hozzájárultak az ukrajnai „neonáci rezsim” elleni küzdelemhez, amit Oroszország nem fog elfelejteni.

A Kremlben tartott megbeszélésen Putyin elmondta, hogy Prigozsin szerdán tért vissza Afrikából Oroszországba, és találkozott „néhány tisztviselővel”, de nem részletezte, hogy kikkel. Az orosz elnök arról is beszélt, hogy az 1990-es évek eleje óta ismerte Prigozsint.

Nehéz sorsú ember volt. Súlyos hibákat követett el az életében. Elérte a szükséges eredményeket mind a saját maga, mind pedig egy közös erőfeszítés érdekében, amelyről az elmúlt hónapokban kérdeztem őt

– fogalmazott Putyin.

Egy lezuhant repülő, sok kérdőjellel

Mint megírtuk, a  tveri régióban lezuhant Embraer Legacy magánrepülőgépen összesen tíz személy utazott, és az elsődleges jelentések szerint mindannyian meghaltak. Az orosz polgári légi közlekedési hatóság szerint Jevgenyij Prigozsin is szerepelt az utaslistán, valamint a magánhadsereg egyik parancsnoka, Dmitrij Utkin is a fedélzeten tartózkodott.

Az orosz hatóságok közlése szerint a baleset helyszínén megtalált nyolc holttestet a tveri hullaházba szállították, ahol igyekeznek megerősíteni az áldozatok személyazonosságát.

Az azonosítás azonban nehézségekbe ütközhet, mivel egyes források szerint a holttestek egy része súlyosan roncsolódott, ezért DNS-szakértői vizsgálatra lehet szükség. Mivel két holttestet – köztük Prigozsinét – még mindig nem találtak meg, olyan elméletek születtek, miszerint a Wagner-vezér nem halt meg, csak megrendezte a halálát.

Eközben egy, a Wagnerhez közel álló csatorna szerdán arról írt a Telegramon, hogy amennyiben a Prigozsin haláláról szóló híresztelések beigazolódnak, megszervezik a második  „Igazság Menetet”, és  elindulnak Moszkva felé, ugyanis úgy vélik, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és a Kreml keze is benne van a dologban.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, csütörtöki élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok