Index Vakbarát Hírportál

Egyes híresztelések szerint Prigozsin megrendezhette a saját halálát

2023. augusztus 24., csütörtök 16:07

Miután a hírek szerint augusztus 23-án egy Moszkvából Szentpétervárra tartó magánrepülőgépen tíz személy, többek között Jevgenyij Prigozsin, illetve a Wagner-alapító Dmitrij Utkin is életét veszthette, elkezdődtek a találgatások. Egyes feltételezések szerint a Wagner-vezér halála mögött Vlagyimir Putyin orosz elnök állhat, azonban a legújabb elméletek szerint Prigozsin valójában nem halt meg, csak megrendezte a saját halálát.

Vlagyimir Putyin orosz elnök bosszút állt, és megszabadult legnagyobb riválisától, vagy a látszat csal, és – mivel Jevgenyij Prigozsin tisztában volt vele, hogy a Kreml célba vette – lehetséges, hogy csak megrendezte a halálát? – tette fel a kérdést a Bild német lap. 

Mint megírtuk, a tveri régióban lezuhant Embraer Legacy magánrepülőgépen összesen tíz személy utazott, és az elsődleges jelentések szerint mindannyian meghaltak. Az orosz polgári légi közlekedési hatóság szerint Jevgenyij Prigozsin is szerepelt az utaslistán, valamint a magánhadsereg egyik parancsnoka, Dmitrij Utkin is a fedélzeten tartózkodott.

A cikk szerint ennek ellenére a Wagner-csoport zsoldosai abban reménykednek, hogy Prigozsin életben van, hiszen a jelentések szerint két holttest még hiányzik.

Az orosz hatóságok közlése szerint a baleset helyszínén megtalált nyolc holttestet a tveri hullaházba szállították, ahol igyekeznek megerősíteni az áldozatok személyazonosságát. Az azonosítás azonban nehézségekbe ütközhet, mivel egyes források szerint a holttestek egy része súlyosan roncsolódott, ezért DNS-szakértői vizsgálatra lehet szükség.

Prigozsin egy másik gépen utazhatott?

A Wagnerhez tartozónak vélt Gray Zone Telegram-csatorna szerda este 8 óra előtt pár perccel közzé tett egy bejegyzést, amelyben arról írnak, hogy a tveri régióban lezuhant Embraer Legacy magánrepülőgéppel egy időben egy másik, Prigozsin tulajdonában lévő repülőgép is a levegőben volt.

A csatorna a Flightradar24 alapján azt írta, a második, RA-02748 járatszámú Embraer 650-es üzleti repülőgép az első gép lezuhanása után visszafordult Moszkva felé, és az orosz főváros melletti Osztafjevó repülőtéren biztonságban leszállt. Ezt a Flash nevű X-csatorna is megerősítette, amely szerint a gép eredetileg Bakuba ment volna tovább.

A Bild cikke szerint a Wagner-zsoldosok abban reménykednek, hogy Prigozsin és a csoport parancsnoka, Dmitrij Utkin elővigyázatosságból nem szállt fel az első gépre, és valójában a második gép fedélzetén tartózkodtak. Ezt az a tény is alátámaszthatja, hogy a Wagner-vezér veszélyeztetett személynek számít, és ezért gyakran adott hamis jeleket a hollétéről.

A Bellingcat oknyomozó portál egyik munkatársa azonban arról posztolt X-en, hogy egyes orosz bloggerek tagadják, hogy a másik gépen lett volna a Wagner-vezér. Míg Andrij Zaharov, a BBC orosz újságírója a Telegramon azt írta, „ma valóban Oroszországba repült Afrikából, és a Wagner-csoport teljes parancsnoki állománya vele volt”. De hozzátette, hogy „csoda lenne, ha a másik gépen ült volna”.

Közleményt adott ki a Flightradar24

Kaotikusan váltakozott lezuhanása előtt annak a magángépnek a repülési magassága, amelyen a Roszaviacija orosz légügyi hatóság szerint Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat alapítója utazott – közölte csütörtökön a Flightradar24 járatkövető szolgáltató.

A szolgáltató adatai szerint a repülőgép szerdán közép-európai idő szerint 17 óra 10 perckor 8,5 kilométeres magasságra emelkedett, és így repült 17 óra 19 percig. Ekkor kaotikusan süllyedni és emelkedni kezdett. Az első magasságvesztés után 9,15 kilométerre emelkedett, aztán 8,4 kilométerre süllyedt, majd 8,9 kilométerre egyenlítette ki a magasságot, végül hirtelen ismét ereszkedni kezdett.

Az utolsó adat 17 óra 20 perckor érkezett, ekkor az Embraer repülőgép körülbelül 6 kilométeren volt. A Flightradar24 szóvivője szerint a gép 30 másodperc alatt 2,4 kilométert veszített a magasságából.

A RIA Novosztyi szerint lezuhanásának helyszínétől két, illetve 3,5 kilométerre találták meg az Embraer két darabját. A távolabb lezuhant elemet a repülőgép farokszárnyának egy részeként írta le a hírügynökség.

Putyin keze lehet a dologban

A Wagner-vezér repülőgépével történt incidenssel kapcsolatban az is felmerült, hogy azt az orosz légvédelem lőhette ki. Ezt a feltételezést arra alapozzák, hogy Prigozsin lázadása óta Vlagyimir Putyin orosz elnök bosszút forralt.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szerint Prigozsin és a Wagner-vezérkar kiiktatása egyértelmű üzenet, hogy Putyin soha nem bocsát meg senkinek, és erős jelzés az orosz elitnek a jövőre esedékes orosz választások előtt: „Vigyázz, a hűtlenség egyenlő a halállal”.

A brit Alicia Kearns, a brit Alsóház külügyi bizottságának elnöke úgy véli, ha Prigozsin a második repülőgépen utazhatott, és túlélte a repülőgépének lelövését, akkor is valószínűleg soha többé nem hallunk róla.

A Gray Zone csatornán a második repülőgépről szóló bejegyzést követően már olyan posztok jelentek meg, amelyben Prigozsin halálát tényként kezelték, és ezzel egy időben azt írták a Wagner-vezérről, hogy „még a pokolban is ő lesz a legjobb”, utalva ezzel Prigozsin azon korábbi kijelentésére, amelyben azt mondta, „a pokolban fogunk kikötni, de még ott is mi leszünk a legjobbak”.

Eközben egy, a Wagnerhez közel álló csatorna szerdán arról írt a Telegramon, hogy amennyiben a Prigozsin haláláról szóló híresztelések beigazolódnak, megszervezik a második „Igazság Menetet”, és elindulnak Moszkva felé, ugyanis úgy vélik, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és a Kreml keze is benne van a dologban.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, csütörtöki élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok