Index Vakbarát Hírportál

Demkó Attila szerint sokan forralnak bosszút Prigozsin haláláért

2023. augusztus 24., csütörtök 09:09

Meghalt Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport vezetője szerdán, amikor magángépét lelőtték Moszkva közelében. Az MCC geopolitikai műhelyének vezetőjét, Demkó Attilát nem lepte meg Prigozsin halála. A Balázsék című rádióműsor csütörtök reggeli adásában úgy fogalmazott: túl erős volt az önbizalma a Wagner-vezérnek.

Jevgenyij Prigozsin haláláról beszélgettek a műsorvezetők a Balázsék című rádióműsor csütörtök reggeli adásában. Sebestyén Balázs szerint „nyilván mindenki Putyinra mutogat”, de rendkívül érdekes, ki állhat a merénylet mögött. Az adásban szó esett arról, hogy a Wagner-vezető haláláról több elmélet is kering. Ezek között említették Putyin bosszúját, a Putyin-ellenes és a külföldi erőket is.

Arról, hogy mi történhetett pontosan, arról Demkó Attilát, a Matthias Corvinus Collegium (MCC) geopolitikai műhelyének vezetőjét kérdezték. 

A szakértő elmondta, hogy nem lepte meg Prigozsin halálának a híre. Már a Putyin elleni puccskísérlete után úgy látta, hogy Wagner-vezető élettartama megrövidült. 

Putyin nem hagyja az ilyeneket 

– fogalmazott. 

Hozzátette, hogy Prigozsin különféle szerződéskötések miatt ment vissza Moszkvába. Ezt már nem az első alkalommal tette, így nem tartotta be a korábban Putyinnal kötött egyezményét.

Mint mondta, a Wagner-vezérnek komoly önbizalom-problémái voltak, ezért is térhetett vissza az orosz fővárosba. „Túl erős volt az önbizalma, hitt abban, hogy az orosz emberek támogatják.” Emellett a politikai ambíciói is életveszélyesek voltak Putyinnal szemben. 

Sokan lesznek, akik bosszút akarnak

Demkó Attila szerint a Wagner zsoldoscsoportban biztosan van egy erős ideológiai mag, akik közel álltak Prigozsinhoz.

Volt egy erős lojalitás, sokan lesznek, akik bosszút akarnak

– tette hozzá. 

Megjegyezte, hogy emellett az is igaz, hogy a többség profi zsoldos, akik továbbra is csak a pénzért és nem az eszmékért harcolnak majd. 

Megrendezhették Prigozsin halálát? 

Sebestyén Balázsék felvetették a műsorban, hogy vannak, akik szerint nem volt ott a gépen a Wagner-vezér.

Az MCC geopolitikai műhelyének vezetője úgy látja, hogy a lezuhant magánrepülőn biztosan ott volt Prigozsin. Szerinte, ha megrendezték volna a halálát, akkor erre „ezer jobb hely lett volna” a világon.

Hozzátette, hogy Oroszországban vizsgálatot indítanak a lezuhant magánrepülőgép miatt, de azt már kimondták, hogy nem baleset történt.

A leghívőbb Putyin-hívő sem hinné el, hogy balesetet szenvedett a gép

– mondta Demkó Attila.

Úgy véli, még akár az is felmerülhet, hogy a Prigozsint az ukránok ölték meg egy drónnal, amire nem sok esély van, de ha sokat mondják az orosz lakosságnak, akkor elhihetik. A szakember szerint a Wagner-vezető halála a Kremlnek is egy „kellemetlen esemény.

Nem lesz egyszerű dolguk a Moszkvába útnak indult zsoldosoknak

Mint írtuk, egy, a Wagnerhez közel álló csatorna szerdán arról írt a Telegramon, hogy amennyiben a Prigozsin haláláról szóló híresztelések beigazolódnak, megszervezik a második „Igazság Menetet”, és elindulnak Moszkva felé, ugyanis úgy vélik, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és a Kreml keze is benne van a dologban.

Demkó Attila úgy látja, hogy ha a „Wagner-zsoldosok elindultak, akkor nem sok esélyük lesz”. Mint mondta, sok zsoldos van szétszórva Afrikában”, emellett a Moszkva elleni bevonulást ukrán hírforrások említik, amit szintén fenntartásokkal kell kezelni.

Rovatok