Index Vakbarát Hírportál

Japán megkezdte a fukusimai atomerőmű hűtővizének óceánba engedését

2023. augusztus 24., csütörtök 07:43

Japán csütörtöktől a Csendes-óceánba engedi a fukusimai atomerőmű tisztított hűtővizét, a folyamat 30 évig tart majd. A helyi halászok és a szomszédos országok hetekig tiltakoztak az intézkedés ellen, azonban a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség már jóváhagyta a víz óceánba eresztését.

Mint arról beszámoltunk, több százan tüntettek Szöulban a japán kormány terve ellen, mely szerint a sérült fukusimai atomerőműben felgyülemlett radioaktív vizet kezelés után a Csendes-óceánba engednék. A tiltakozók szerint a hűtővíz súlyosan károsítja a tengeri élővilágot.

A Fukusima Daicsi atomerőműben 2011-ben egy földrengés és szökőár következtében magolvadás következett be. Bár a reaktorokat leállították, azokat továbbra is hűteni kellett. A hűtővizet később tartályokban helyezték el. Mivel a tárolásra rendelkezésre álló hely fogytán van, 

a vizet most egy hosszú alagúton keresztül kezdték el az óceánba vezetni.

A hűtővizet kezdetben kisebb adagokban, fokozott ellenőrzés mellett engedik a Csendes-óceánba. Az első adag – mintegy 7800 köbméter – hűtővíz óceánba eresztése nagyjából 17 napig tart majd. A fukusimai atomerőművet üzemeltető Tokiói Elektromos Művek Vállalat (TEPCO) tervei szerint

a mostanra felhalmozódott több mint 1,3 millió tonna hűtővíz óceánba engedése mintegy 30 évig fog tartani.

A hűtővíz óceánba engedésének tervét két éve fogadta el a japán kormány, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) pedig júliusban hagyta jóvá az elképzelést, és kimondta, a víz kibocsátása nem jelent veszélyt az emberekre vagy a környezetre.

A kínai nukleáris biztonsági hatóság szóvivőjén keresztül ugyanakkor jelezte, hogy a japán kormány lépését „rendkívül önzőnek és felelőtlennek” tartja. Peking szerint Tokió „a saját érdekeit helyezi az egész emberiség jólléte fölé”. A kínai hatóságok egyúttal közölték azt is, hogy a fennhatóságuk alatt álló vizekben fokozni fogják a sugárzás szintjének ellenőrzését.

Rovatok