Index Vakbarát Hírportál

Magyarország szomszédja közölte: leválnak az orosz nukleáris energiáról

2023. augusztus 25., péntek 19:24

Az amerikai Westinghouse céggel kötött szerződésnek köszönhetően hamarosan Szlovákia is megszabadulhat a orosz nukleáris üzemanyagtól. Az ukrajnai háború miatt egyre több ország keres alternatív beszállítókat.

Szlovákia atomerőműveit VVER típusú szovjet reaktorok működtetik, amelyhez körülbelül jövő év végéig áll rendelkezésükre megfelelő mennyiségű orosz üzemanyag. 

napunk.sk portál adott hírt arról, hogy az alternatív üzemanyag-beszállítókkal korábban több tárgyalást is kezdeményeztek a szlovákok, akik végül a Westinghouse amerikai vállalattal írtak alá egy szerződést. 

Az újabb nukleáris üzemanyag-beszállító biztosítása fontos lépés Szlovákia energetikai biztonságának megerősítése felé

– fogalmazott Branislav Strycek, a Szlovák Villamosművek vezetője.  Megjegyezték, hogy az első szállítmány akkor érkezhet majd, ha a szlovák törvények alapján engedélyezik az üzemanyag használatát. 

Egyre több ország keres alternatív beszállítókat

A lap szerint Oroszország a nyugati szankciók ellenére is meg tudta tartani pozícióját az atomenergetikai területen. Mint írták, Szlovákiában, Csehországban, Magyarországon, Bulgáriában, Finnországban és Ukrajnában is VER típusú reaktorok vannak, amelyek orosz üzemanyaggal működnek. 

Tavaly több ország is alternatív beszállítókat keresett, ugyanis az üzemanyagot az orosz TVEL-től, a Roszatom leányvállalatától vásárolták.

Európa-szerte egyre többen próbálnak tenni azért, hogy függetlenedjenek Oroszországtól.

A Westinghouse már több európai országgal is szerződést kötött. Az amerikai cég már képes gyártani VVER 440-es és 1000-es reaktorokba is üzemanyagot.

Mint írtuk, Lengyelország évtizedekig sikertelenül próbálkozott az atomenergia-termeléssel. Májusban szerződést kötöttek a Westinghouse és a Bechtel amerikai vállalatokkal arról, hogy három AP1000-es reaktort építenek a pomerániai területen. 

Rovatok