Index Vakbarát Hírportál

Két napot adott a francia nagykövetnek a nigeri junta, hogy elhagyja az országot

2023. augusztus 26., szombat 07:40

A francia külügyminisztérium elutasította az ultimátumot, és közölte, hogy nem ismeri el a junta hatalmát.

A nigeri junta pénteken közölte, felszólította Sylvain Itte francia nagykövetet, hogy 48 órán belül hagyja el az országot, mivel a nyugat-afrikai ország és egykori gyarmattartója között tovább romlott a viszony − közölte a The Guardian.

A junta által kinevezett külügyminisztérium közölte, hogy a nagykövet kiutasításáról szóló döntés válasz a francia kormány „Niger érdekeivel ellentétes” intézkedéseire.

Ezek közé tartozott az is, hogy a nagykövet nem volt hajlandó válaszolni a Niger új külügyminiszterével való találkozóra szóló meghívásra − áll a minisztérium közleményében.

A júliusi katonai puccs akkor történt, amikor hullámszerűen növekedtek a franciaellenes érzelmek, mivel egyes helyiek azzal vádolták az európai országot, hogy beavatkozik az ügyeikbe.

A francia követ ellen intézett ultimátumot Párizs gyorsan elutasította, és közölte, hogy nem ismeri el a katonai vezetők hatalmát.

A puccsistáknak nincs felhatalmazásuk arra, hogy ezt kérjék, a nagykövet jóváhagyása kizárólag a törvényesen megválasztott nigériai hatóságokra tartozik 

− áll a francia külügyminisztérium péntek este kiadott közleményében.

A puccs miatt Niger és Franciaország kapcsolata töréspontra jutott, és ez a legújabb lépés további kétségeket vet fel a Száhel-övezetben az iszlamisták elleni közös fellépés jövőjéről. 

Hivatalosan nem ismerték el a junta augusztus eleji döntését sem, miszerint visszavonja a Franciaországgal kötött katonai megállapodások egész sorát, mondván, hogy azokat Niger „törvényes hatóságaival” írták alá.

A Niger és Franciaország közötti kapcsolatok megromlása megegyezik a puccs utáni fejleményekkel Maliban és Burkina Fasóban, ahonnan a francia erők kivonultak, és megszakadtak a hosszú távú kapcsolatok.

Niger stratégiai jelentőséggel bír, mivel a világ egyik legnagyobb urántermelője, és bázisa a francia, amerikai és más külföldi csapatoknak, amelyek segítenek a térségben a militáns iszlamista csoportok elleni harcban.

Rovatok