Index Vakbarát Hírportál

A British Museumból ellopott műtárgyak egy része visszakerült a helyére

2023. augusztus 27., vasárnap 06:49

A British Museumnak sikerült visszaszereznie a gyűjteményéből ellopott, majd gyűjtőknek eladott tárgyak egy részét – jelentette be szombaton George Osborne egykori brit pénzügyminiszter, aki 2021 óta a múzeum kuratóriumi elnöke.

George Osborne szerint összesen mintegy kétezer műtárgyat loptak el a múzeumból.

A British Museum több mint 8 milliós gyűjteményéből csak mintegy 80 ezret állítanak ki a bemutatótermekben. A kuratórium elnöke elismerte, hogy a hatalmas gyűjtemény nem minden tárgya került katalogizálásra. Az elkövető ezzel minden bizonnyal tisztában is lehetett, és szinte kockázat nélkül kivihette őket az épületből.

George Osborne azt mondta, nem hiszi, hogy a múzeum vezetése megpróbálta volna elhallgatni a botrányt, amikor a lopások először kitudódtak, azt viszont elismeri, hogy

sokáig nem tudták elhinni, hogy az egyik alkalmazott áll a lopások mögött.

A brit média szerint egy belső vizsgálat eredményeként elbocsátották az intézménytől Peter Higgst, a görög gyűjtemények egykori őrzőjét, aki 30 évig dolgozott a múzeumban. Maga Higgs tagadja, hogy köze lenne a hiányzó tárgyakhoz.

A The Daily Telegraph szerint a Peter Higgs által ellopott tárgyak együttes értéke több millió font is lehet. A lap korábban arról számolt be, hogy

az ellopott, 50 ezer fontot érő tárgyak közül néhányat 40 fontért kínáltak megvételre az eBayen.

A műtárgyak származási ideje a Kr. e. 15. századtól a Kr. u. 19. századig terjed.

A lopási botrány miatt Hartwig Fischer múzeumigazgató pénteken benyújtotta lemondását.

Rovatok