Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin új tankönyve szerint hiba volt kivonulni Magyarországról

2023. augusztus 28., hétfő 08:33

Lázadó radikálisok, a fasiszta Magyarország volt katonái fogtak fegyvert 1956-ban, rengeteg gyilkosságot követtek el, még a sorkatonák is brutális mészárlások áldozatai lettek – erről tanulnak szeptemberből a 17 éves orosz diákok az új történelemtankönyvükből.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a tanácsadóját, Vlagyimir Megyinszkijt bízta meg az új, 11. osztályos történelemtankönyv megírásával, amely csaknem száz oldalban foglalkozik Putyin hatalomban eltöltött éveivel. De az ukrajnai „különleges katonai műveletről” is legalább 18 oldalon át ír.

A G7 a Meduza szerkesztőségén keresztül jutott hozzá az új tankönyvhöz. Mint írják, először azt nézték meg, hogy milyen magyar vonatkozások vannak benne. A leghangsúlyosabb rész 1956 tárgyalása (bár csak két bekezdés szól róla), amit a ledöntött Sztálin-szobor fotójával illusztrálnak.

Sztálin személyi kultuszának kritikáját számos kelet-európai országban felhasználták a szovjetellenes erők. (…) A magyar válságot a nyugati titkosszolgálatok és az általuk támogatott belső ellenzék akciói katalizálták. A Szovjetunió csapatokat vezényelt Magyarországra, és segített a magyar hatóságoknak a tiltakozás elfojtásában

– olvasható a tankönyvben.

A cikk szerint ez némileg emlékeztet arra, ahogy az ukrajnai narancsos forradalmakat magyarázzák. Vagyis ahogy Ukrajnában is a fasizmus és az amerikai felforgatók a fő ellenség, úgy 1956-ról is hasonló szellemben írnak.

Ez lényegében megegyezik az évtizedeken át sulykolt szovjet 1956-értelmezéssel, amelyhez mostanra teljesen visszatért a putyini Oroszország – tette hozzá a lap. De a tankönyv szerint a szovjet szatellitállamok, többek között Magyarország elengedését is óriási hibának tartják.

Az új történelemkönyv azt írja: „1989-ben megkezdődött a szovjet csapatok egyoldalú kivonása Kelet- és Közép-Európából. Ez különösen átgondolatlan döntés volt, mert a szovjet katonai jelenlét gyengülése a szövetséges országokban a nacionalista és szovjetellenes érzelmek erősödését okozta”, és ezzel megszakadtak a Kelet-Európához fűződő hagyományos kapcsolatok.

Míg Putyin hatalmon töltött éveivel csaknem száz oldal foglalkozik, addig az ukrajnai háborúról mindössze 18 oldalon át tanulhatnak majd a 11. osztályos diákok.

Az „ukrán neonácizmus” című alfejezetben arról írnak, hogy Ukrajnában az 1990-es évek óta már több generáció „Oroszországgal szembeni ellenszenvvel, neonáci eszméken nevelkedett”, az ukrán hadsereg pedig a NATO parancsait követve a saját polgárait emberi pajzsként használja, és nem engedi, hogy elhagyják lakóhelyeiket.

A tankönyv szerint „ilyen brutális taktikát a saját területén még egyetlen hadsereg sem alkalmazott a világtörténelemben”, azonban értelmezésük szerint az orosz hadsereg „kategorikus parancsa, hogy semmilyen körülmények között nem lőhet lakott területeket”.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, hétfői, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok