Index Vakbarát Hírportál

Végső búcsút vettek Moszkvában Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezértől

2023. augusztus 28., hétfő 14:03

„Történelmünkben csak egy Lenin, Sztálin és Prigozsin volt” – nyilatkozta Moszkvában az egyik gyászoló Jevgenyij Prigozsin halála kapcsán. A Vörös tér közelében rengetegen gyűltek össze, hogy a Wagner-vezértől végső búcsút tudjanak venni.

Könnyes tekintetű gyászolók gyűltek össze Moszkvában, hogy leróják tiszteletüket a Wagner alapítója, Jevgenyij Prigozsin, és kilenc másik, szintén a repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt áldozat előtt – tájékoztatott erről a The New York Times. A beszámoló szerint több százan helyeztek el virágokat, fényképeket, gyertyákat és zászlókat – köztük olyanokat, amelyeken a katonai csoport emblémája volt látható – a moszkvai Vörös tér közelében lévő, kis, járdaszéli emlékműnél.

Wagner-zsoldos: Hűségesek maradunk

A hétvégi összejövetel azt tükrözte, hogy Prigozsin az orosz közvéleményben szélesebb körű támogatottsággal bírt. Annak ellenére, hogy heves harcokat vívtak Ukrajnában, az orosz katonai vezetéssel elmérgesedett viszonya, és júniusban sikertelen lázadást hajtott végre, amiért Vlagyimir Putyin orosz elnök árulással vádolta meg.

Vasárnap az orosz hatóságok hivatalosan is halottnak nyilvánították Prigozsint, továbbá a Kreml azt fontolgatja, hogy a csoportot közvetlen állami ellenőrzés alá vonja.

Ugyanakkor megdöbbentő módon a rögtönzött emlékmű közelében rengetegen zokogtak, kifejezve megdöbbenésüket egy olyan ember halála miatt, akiről azt nyilatkozták, hogy tisztelték, és szomorúak, amiért elvesztették őt. A helyszínen lévők többsége kifejtette, támogatják az ukrajnai harcokat.

Olyan ember volt, akitől az egész világ félt. Ez önmagában is tiszteletre méltó. Nemcsak azt érte el, hogy féljenek tőle, egyúttal olyan rendszert hozott létre, amely senki másnak nem volt, olyat tett, amit senki más nem tett

– mondta Aljona, aki másokkal együtt beleegyezett az interjúba, de nem akarta megadni a vezetéknevét. Majd később hozzátette, ha a Wagner-csoport eltűnne, „az valóban óriási veszteség lenne”. A beszámolóban arra is kitérnek, hogy a helyszínen az önkéntesek vizet, cukorkát és harapnivalót is osztogattak, ami az orosz ortodox hitvilágban a temetéshez kapcsolódó hagyomány.

az Egyik plakáton pedig az állt: „Katonának lenni annyi, mint örökké élni!”.

A tiszteletüket leróni érkezett Wagner-harcosok azt ecsetelték, hogy hűségesek maradnak a zsoldoscsoport vezetőjéhez. Más gyászolók pedig úgy nyilatkoztak, hogy nagyra értékelték Prigozsin népszerű üzeneteit, amelyek magukban foglalták a katonai intézményrendszer – Szergej Sojgu védelmi miniszter – kritikáját, és időnként úgy tűnt, ezek a megjegyzések magára az orosz elnökre is kiterjednek. 

„Prigozsin elnyerte a tiszteletemet egy egyszerű tény miatt: szembeszállt ezzel a rendszerrel, Putyin és Sojgu ellen. Aktív harcot kezdett a kormányunk ellen. Ugyanakkor az is tény, hogy zsoldosai Ukrajnában harcolnak, amit ellenzek” – mondta egy 23 éves diák a helyszínen. A lap kiemeli, Moszkva-szerte toborzóplakátok vannak kihelyezve, vagy az elesett katonák hőstetteit hirdetik. Ám egy olyan országban, ahol keveset beszélnek az áldozatokról, a járdán elhelyezett emlékmű ritka. „Történelmünkben csak egy Lenin, Sztálin és Prigozsin volt. Ha megjelenik még valaki, aki olyan mint Lenin, Sztálin vagy Prigozsin, akkor szerencsésnek tarthatjuk magunkat” – mondta a helyszínen az egyik gyászoló.

Jevgenyij Prigozsin meghalt

Az orosz Nyomozó Bizottság vasárnap bejelentette, hogy a Wagner-vezér magángépén meghaltak személyazonosságát kivétel nélkül sikerült megállapítani, a genetikai vizsgálatok után megfeleltek az utaslistán feltüntetett személyeknek, amelyek között Jevgenyij Prigozsin is szerepelt – írja a TASZSZ. A Wagner-vezér mellett az egyik parancsnok, Dmitrij Utkin neve is a listán volt.

A Tveri területen történt repülőgép-szerencsétlenség kivizsgálásának részeként megvannak a DNS-vizsgálatok eredményei, melyek alapján mind a tíz áldozatot sikerült azonosítani. Ezek kivétel nélkül megegyeznek az utaslistán szereplő személyekkel

– áll a TASZSZ által idézett közleményben. A Roszaviacija orosz légügyi hatóság szerda este közölte, hogy Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoscsoport alapítója rajta volt a Tveri területen lezuhant Embraer Legacy magánrepülőgépen. Összesen tíz személy utazott a fedélzeten, mindannyian életüket veszítették.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy donyecki vezetővel tartott megbeszélése alkalmából beszélt az esetről. Részvétét fejezte ki a katasztrófában elhunytak hozzátartozóinak. Prigozsint nehéz sorsú, de tehetséges embernek nevezte. Hangsúlyozta, hogy a Wagner fegyveresei jelentős mértékben hozzájárultak az ukrajnai „neonáci rezsim” elleni küzdelemhez, amelyet Oroszország nem felejt el. A Kreml cáfolta azokat a feltételezéseket, hogy köze lenne Prigozsin és a többi utas halálához.

Rovatok