Index Vakbarát Hírportál

Kínai telefonos zaklatások érik a japán vállalkozásokat a fukusimai vízkibocsátás miatt

2023. augusztus 28., hétfő 07:35

Tokió felszólította Pekinget, hogy „szavatolja a Kínában élő japán lakosok biztonságát” azt követően, hogy telefonos zaklatási hullám indult azon japán vállalkozások ellen, amelyek érintettek a fukusimai atomerőmű tisztított szennyvizének Csendes-óceánba engedésében.

Mint arról írtunk, Japán megkezdte a fukusimai atomerőmű tisztított ,1,3 millió köbméternyi hűtővizének Csendes-óceánba engedését, a folyamat 30 évig tart majd. A helyi halászok és a szomszédos országok hetekig tiltakoztak az intézkedés ellen, azonban a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség már jóváhagyta a víz óceánba eresztését.

kÍNA jelezte, határozottan ellenzi a fukusimai víz kibocsátását, és felfüggesztette a Japánból származó tengeri halak és tenger gyümölcseinek minden importjáT

– írta az MTI.

A Kínából érkező telefonos felhívások csütörtökön kezdték elárasztani a japán vállalkozásokat, amikor a víz leengedési műveletét irányító japán Tepco üzemeltető vállalat megkezdte a hűtővíz kibocsátását.

Namazu Hirojuki, Japán ázsiai és óceániai ügyekért felelős vezető diplomatája – a japán külügyminisztérium szombaton késő este kiadott közleménye szerint – arra kérte a tokiói pekingi nagykövetség vezető tisztviselőit, hogy szólítsanak fel nyugalomra.

Felszólítjuk a kínai kormányt, hogy tegye meg a megfelelő intézkedéseket, beleértve a nyugodt viselkedésre való felszólítást, és tegyen meg minden lehetséges intézkedést a Kínában élő japánok és a Kínában lévő japán diplomáciai képviseletek biztonságának garantálása érdekében

– írták.

Tokió pekingi nagykövetsége külön kérte polgárait, hogy tartózkodjanak a hangos japán beszédtől.

Egy fukusimai üzletember, akit a Kyodo japán hírügynökség idézett, azt mondta, hogy négy éttermébe és cukrászdájába pénteken összesen mintegy ezer telefonhívás érkezett, többségük Kínából, ami arra késztette üzleteit, hogy kikapcsolják a vonalaikat.

Fukusima város polgármestere, Kohata Hirosi a Facebookon szombaton közzétett bejegyzésében azt írta, hogy a városháza két nap alatt mintegy 200 hasonló hívást kapott, és hogy a helyi iskolák, éttermek és szállodák is érintettek voltak. A közösségi médiában kínai internetezők olyan videókat osztottak meg, amelyeken japán számokat hívnak.

A Fukusima Daicsi atomerőműben 2011-ben egy földrengés és szökőár következtében magolvadás következett be. Bár a reaktorokat leállították, azokat továbbra is hűteni kellett. A hűtővizet később tartályokban helyezték el. Mivel a tárolásra rendelkezésre álló hely fogytán van, a vizet most egy hosszú alagúton keresztül vezetik az óceánba. Előzetesen megszűrik és tengervízzel hígítják.

Rovatok