Index Vakbarát Hírportál

A szomszédba már érkezik az ítéletidő, vörös riasztást adtak ki

2023. augusztus 28., hétfő 12:47

Kiadták a legmagasabb fokozatú, vörös riasztást hétfő reggel Szlovénia északi részeire a közelgő heves esőzések miatt, amelyek jelentős áradásokat okozhatnak.

Vörös riasztás hétfő reggeltől a Gorenjska régióban van érvényben; délutánra a front kelet felé halad, és kiterjed a Stajerska és a Koroska régióra, valamint a Muravidékre. Az ország többi részén egyelőre közepes fokozatú, narancssárga figyelmeztetés van érvényben.

Mikor rövid idő alatt nagy mennyiségű eső hullik a térségben, a patakok és kisebb folyók gyorsan megduzzadhatnak, és földcsuszamlások is előfordulhatnak – ezért Szlovéniában a veszélyjelzéseknek fokozott jelentőségük van.

A Környezetvédelmi Ügynökség szerint különösen azok a területek veszélyeztetettek, amelyeket a hónap elején pusztító áradások sújtottak.

Az alábbi felvétel az augusztus eleji áradásról készült Szlovéniában, amit a heves esőzések okoztak.

A napokban írtunk róla az Indexen, hogy a szlovén kormány múlt hét csütörtökön elfogadta azt a sürgősségi törvényjavaslatot, amely értelmében a pusztító árvíz által érintett háztartások pénzügyi támogatásban részesülnek.

Rovatok