Index Vakbarát Hírportál

Mi még olcsón megúsztuk, a szomszédban apokaliptikus állapotokat idézett elő a pusztító vihar

2023. augusztus 4., péntek 13:14

Budapesten és az agglomerációban némi közlekedési fennakadással, vízzel teli garázsokkal és pincékkel lényegében megúsztuk a heves zivatarokat, annak ellenére, hogy Ferencvárosban 63 milliméternyi eső esett nagyon rövid idő alatt. Ehhez képest a szomszédos Szlovéniában valóban katasztrofális a helyzet.

Szlovéniát szó szerint elmosta az eső. A helyi jelentésekből kiderül, hogy a heves esőzés által okozott árhullám nagyon gyorsan terjed és egyre több települést fenyeget.

Már Celjében, Mariborban és Duplekben is megszólaltak az árvízi szirénák. A vízszint rendkívül magas, több település el van zárva a külvilágtól. Az áradások mellett a földcsuszamlás is komoly gondokat okoz, az özönvíz tönkretette az úthálózatot. 

Az előrejelzések szerint az esőzések tovább folytatódnak, fokozódnak. Szlovénia nagy részén kaotikus helyzet várható.

A Neurje egyik olvasója olyan videót is küldött Podgorjból, amely azt mutatja, hogyan került a víz fogságába. Az egész házban áll a víz, a tűzoltók pedig nem tudnak a segítségére sietni.

Budapest elesett

Budapesten és környékén sok riasztást kaptak a tűzoltók a hirtelen lezúdult nagy eső miatt, főként pincékbe, garázsokba, aluljárókba befolyt víz kiszivattyúzásához kértek segítséget az egységektől, akik néhány helyen kidőlt fákat is eltávolítottak.

A X. KERÜLETBEN A GITÁR UTCÁBAN ÉS A MAGLÓDI ÚTON, A XVIII. KERÜLETBEN PEDIG A FELSŐCSATÁRI ÚTON TÖBB MINT ÖTVEN CENTIMÉTER MAGASAN HÖMPÖLYÖG AZ ESŐVÍZ, AMELY AKADÁLYOZZA A FORGALMAT. A FŐVÁROSI TŰZOLTÓK TÖBB AUTÓT KITOLTAK A VÍZBŐL.

Az egységek a VIII. kerületi Ciprus utcában egy társasház mélygarázsából, illetve a XIX. kerületi Nádasdy utcából szivattyú segítségével távolítják el a felgyülemlett vizet. A XXII. kerületi Zambelli Lajos utcában kidőlt fához riasztották a tűzoltókat, akik dolgoznak a károk elhárításán.

Egyhavi eső zúdult le nagyon rövid idő alatt

 A főváros egyes kerületeire 60 milliméternél is több eső zúdult. A zivatarokat elsősorban felhőszakadás kísérte, a legtöbb csapadék a főváros környékén hullott.

63 MILLIMÉTER ESETT A IX. ÉS XIX. KERÜLETBEN.

Aszódon 55, Gödöllőn 58, a főváros IX. és XIX. kerületében 63 mm eső zúdult le ma reggelig, ez pár milliméterrel meg is haladja az augusztus havi átlagot (59 mm).

A záporok, zivatarok a délelőtt folyamán északkelet felé távoznak, átmeneti szünet után délutántól az Alföldön és északkeleten lehetnek újabb zivatarok, majd este délnyugat felől kiterjedt zivatarrendszer érkezhet.

(Borítókép: Ales Beno / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok