Index Vakbarát Hírportál

Ukrajnai látogatása miatt üzent Novák Katalinnak az orosz külügy

2023. augusztus 29., kedd 12:40

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő is kommentálta Novák Katalin ukrajnai látogatását. A magyar köztársasági elnök elmondta, Volodimir Zelenszkijt sürgette, hogy mihamarabb üljön tárgyalóasztalhoz, de az orosz külügy szerint ettől az ukrán elnök teljesen elzárkózik.

Novák Katalin augusztus 23-án utazott Ukrajnába, ahol tárgyalásokat folytatott többek között Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is. Kijevi látogatásakor óvóhelyre is kellett menekülnie a légvédelmi szirénák miatt.

Majd David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete is nyilatkozott Novák Katalin köztársasági elnök Ukrajnában tett látogatásáról. Ő azt mondta a látogatásról, hogy „ez méltó lépés”, és reméli, ezt a magyar kormány is követi.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője is kommentálta a Telegram-oldalán Novák Katalin köztársasági elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közös megbeszélését.

Novák Katalin magyar köztársasági elnök a Zelenszkijjel folytatott megbeszélésen sürgette, hogy üljön tárgyalóasztalhoz. Novák Katalin valószínűleg nem tudja, hogy Zelenszkij törvényben tiltotta meg magának, hogy tárgyalóasztalhoz üljön. Valószínűleg úgy döntött, inkább mindjárt odafekszik

– írta Marija Zaharova.

Rovatok