Index Vakbarát Hírportál

Tüzes meteor robbant fel Amerika felett

2023. augusztus 29., kedd 11:19

Tüzes meteor robbant fel az Egyesült Államok felett vasárnap hajnalban. A látványos égi jelenséget több helyen is megörökítették a kamerák Colorado államban.

Hatalmas, fényes tűzgömb felrobbanását rögzítették az Egyesült Államokban – írja a Fox News.

A meteor hajnali fél három körül világította meg az eget vasárnap. A látványos égi jelenséget Colorado állam egész területén észlelték, emellett Amerika más helyein is voltak szemtanúk.

A közösségi médiában több felvétel is terjed, amelyek alapján a meteor fényesen felvillant, majd kisebb darabokra tört, mielőtt eltűnt az égbolton.

A NASA szerint a tűzgömbök és a bolidok kivételesen fényes meteorok, amelyek elég látványosak ahhoz, hogy széles területen is láthatók legyenek. A méretük miatt ezek általában teljesen elégnek a Föld légkörében.

Megtalálhatták a világ első ismert földi meteoritját

Mint írtuk, egy 64 dekás, Szahara sivatagban talált kődarab lehet a világ első ismert „földi meteoritja”, vagyis az első olyan kőzet, amely a bolygó felszínéről az űrbe került, majd a gravitáció miatt később visszatért.

A Marokkóból származó Northwest Africa 13188 nevű titokzatos követ a francia Sorbonne Egyetem nyugdíjas professzora, Albert Jambon vásárolta 2018-ban egy nemzetközi kőzetváráson. Az eladó szaharai beduinoktól szerezte a követ, így nem ismert, hogy pontosan hol találták.

A szakember arra következtetett, hogy a kő legalább tízezer éve hagyhatta el a Földet egy aszteroidabecsapódás következtében, majd több ezer évet töltött az űrben, mielőtt visszazuhant volna. 

Rovatok