Index Vakbarát Hírportál

Indul a szlovák elnökválasztáson Ivan Korcok külügyminiszter

2023. augusztus 30., szerda 15:14

A szlovák külügyminiszter, Ivan Korcok bejelentette, hogy párttámogatás nélkül, polgári jelöltként elindul a köztársasági elnöki tisztségért.

Ivan Korcok szlovák külügyminiszter szerda reggel a honlapján jelentette be, hogy 2024-ben indul a köztársaságielnök-választáson − írta meg az Új Szó Online.

Harminc év diplomáciai szolgálat után úgy döntöttem, hogy indulok a Szlovák Köztársaság elnöki tisztségéért

– olvasható a weboldalon. 

Korcok szerdán 10 óra 30 percre sajtótájékoztatót hívott össze Besztercebányára, eredetileg ott kívánta megtenni a bejelentést. A lap szerint a honlapon véletlenül – vagy marketingmegfontolásokból – idő előtt publikálták az erről szóló döntést. Az oldal tartalmát ugyanis a bejelentés előtt elérhetetlenné tették, majd a sajtótájékoztató kezdetekor ismét publikálták.

A sajtótájékoztatón Korcok azt mondta, hogy polgári jelöltként méreti meg magát, nem párt indítja őt az államfői posztért. Ennek okán 15 ezer aláírást kell összegyűjtenie, hogy versenybe szállhasson a tisztségért, azonban a szeptember 30-án esedékes parlamenti választásig nem kampányol intenzíven.

Szimpatizánsaitól anyagi támogatást is kért az elnöki kampány kimagasló költségei miatt. Bejelentése szerint egy jelentősebb összeggel maga is hozzájárul a költségekhez, amelyeket egy transzparens számlán vezetnek. 

Rovatok