Index Vakbarát Hírportál

Ordítozó „majomembereket″ is bevetnek a G20-csúcstalálkozón

2023. augusztus 30., szerda 16:58

A jövő héten Újdelhiben tartandó G20-csúcstalálkozón „majomemberek″ és kartonbábuk bevetésével próbálják a szervezők távol tartani a portyázó majmokat a húsz legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaságot tömörítő országcsoport vezetőitől.

Újdelhi városi tanácsa több mint 30 embert vett fel azzal a céllal, hogy kiképzett „majomemberként″ szakszerűen utánozzák a környéken rendszeresen randalírozó hulmán majmok agresszív kiabálását és ezzel elriasszák az állatokat a nagyszabású diplomáciai eseménytől. 

Egy-egy majomembert helyezünk el a delegációkat elszállásoló összes hotel közelében, illetve olyan helyeken, ahol a majmok fel szoktak bukkanni

– mondta el a városi tanács egyik vezetője az AFP hírügynökségnek.

A lakott területeken dorbézoló állatok sok bosszúságot okoznak azzal is, hogy rendszeresen kerteket és tetőteraszokat dúlnak fel, sőt olykor ádázul emberekre is rátámadnak, hogy élelmet szerezzenek.

A nagyjából 30 milliós népességű, Újdelhit is magában foglaló Delhi fővárosi területen jelentős tereprendezési munkálatokba fogtak azután, hogy India tavaly átvette a G20-csoport elnökségét. A rendőrség már előkészítette a főváros központjának csaknem teljes lezárását szeptember 9-re és 10-re. Számos utat lezárnak majd, az üzletek pedig nem nyithatnak ki a környéken a találkozó ideje alatt – közölte az MTI.

Csibészkedő majmokkal küzd az indiai városvezetés

A városvezetésnek nagy fejfájást okozott, hogy izgatott majomhordák esetleg megrohamozhatják az állam- és kormányfőket szállító konvojokat, ezért az erdészeti részleg segítségével tervet dolgoztak ki a kellemetlen incidensek elkerülésére. A terv része az is, hogy a város több pontján elhelyeznek hulmán majmokat ábrázoló, életnagyságú kartonbábukat, amelyeket mozgatni is fognak, hogy még élethűbbek legyenek.

A város egyes részein csúzlival és botokkal igyekeznek távol tartani a szemtelenkedő majmokat.

A városvezetés már korábban is különböző trükkökhöz folyamodott, hogy kordában tartsa a csibészkedő majmokat. Egyidőben idomított majmokkal járőröztek, de annak a gyakorlatnak egy bírósági döntés vetett véget, miután megállapították, kegyetlen dolog emiatt fogságban tartani az állatokat.

A küzdelmet nehezíti, hogy az állatok kifejezetten gyorsan tanulnak: a hangokat is kiadó, műanyag hulmánbábu korábban mindössze három napig volt hatásos, azután a felbátorodott majmok darabokra tépték.

Rovatok