Index Vakbarát Hírportál

Az ukrán külügy is reagált Orbán Viktor interjújára

2023. augusztus 30., szerda 20:50

Oleg Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő legújabb közösségimédia-bejegyzésében Orbán Viktor Tucker Carlsonnak adott interjújára reagált. Nyikolenko kijelentette, Ukrajna nem kereskedik a területeivel és a szuverenitásával. Valamint megjegyezte, hogy a magyar miniszterelnök álláspontjának következetességében is kételkedni kezdtek.

Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Karmelita kolostorban adott nagyinterjút Tucker Carlson amerikai műsorvezetőnek – az Index szemléjét ide kattintva tudja elolvasni. A beszélgetés legfőbb témáját az orosz–ukrán háború szolgáltatta.

Oleg Nyikolenko erre reagált a Facebook-oldalán. Azt kifogásolta, hogy a magyar miniszterelnök szerint a Nyugatnak megállapodást kell kötnie az orosz elnökkel Ukrajna biztonságáról, amely nem tartalmazhatja a Krím visszaadását vagy Ukrajna NATO-tagságát. Meggyőződése továbbá, hogy a béke legjobb esélye, ha megszűnik Ukrajna katonai támogatása.  

Valójában már kezdünk aggódni amiatt, hogy Orbán Viktor nem szólított fel az Ukrajnának történő fegyverszállítások leállítására és Oroszország agressziójának legitimálására. Még a magyar miniszterelnök álláspontjának következetességében is kételkedni kezdtünk

– fogalmazott az ukrán külügyi szóvivő. 

Majd kitért rá, hogy nem tudja, „Magyarországon mi a helyzet, de Ukrajna nem kereskedik a területeivel és a szuverenitásával. És a világ többi része sem tesz így. Az orosz vezetés pedig, akármilyen nyilvános szószólókat is vesz igénybe, minden bizonnyal felelősségre vonható lesz mindazért a rosszért, amit az ukránokkal tett”.

Az interjúra egyébként több külföldi személy is reagált, például Elon Musk, aki egy olyan gondolatmenetet ragadott ki a beszélgetésből, ami el sem hangzott. Vagy a Romániában elfogott Andrew Tate, akit emberkereskedelem, nemi erőszak és szervezett bűnözés miatt keresett a rendőrség.

Rovatok