Index Vakbarát Hírportál

Az ukránok papírrepülőket vetnek be az oroszok ellen, sikeresen

2023. augusztus 31., csütörtök 12:00

Olcsón előállítható, gumiszalagokkal összetartott, drónként használt kartonpapír-repülők biztosítanak váratlan előnyt bizonyos területeken Ukrajnának a csatatéren.

A Corvo Precision Payload Delivery System (röviden PPDS) az ausztrál SYPAQ cég találmánya. Az ukránok március óta kapják a furcsa pilóta nélküli „repülőgépeket”. Az ausztrál kormány akkor jelentette be, hogy egy 20 millió dolláros segélycsomag részeként havonta legalább 100 darabot küld a drónokból Kijevnek, számolt be a fejleményről a Business Insider.

A SYPAQ szerint a drón egy picike csomagban kerül feladásra, az összeszerelése pedig nem állítja megoldhatatlan feladat elé az ukrán katonákat. A drón akár 3 kilogrammot is képes szállítani, így hasznos lehet gyógyszerek vagy lőszerek ledobására.

A papírrepülőt át lehet alakítani, rövid szöszmötölés után így felderítő akciókat is végre lehet hajtani vele. Ehhez egyszerűen vágnak egy lyukat a gépen, hogy a kamera kilátását ne zavarja semmi, mesélte a SYPAQ menedzsere, Michael Partridge a The Register című informatikai szaklapnak.

Az elkészült szerkezet szárnyfesztávolsága körülbelül hat és fél láb, vagyis két méter. Olyan könnyű, hogy katapulttal lehet indítani, az előállítási költsége pedig katonai mércével mérve olcsónak számít – 3500 dollárba (aktuális árfolyamon számítva 1,2 millió forint) kerül egy ilyen szerkezet elkészítése.

A hasznos tehertől függően a mini repülőgép körülbelül 60 kilométer per óra sebességgel hasítja a levegő, a hatótávolsága pedig a 120 kilométert is elérheti. Landolás után a katonák egyszerűen kivehetik a rakományt, pár mozdulattal eltávolíthatják a légcsavart és az avionikai modult, a vázat pedig egyszerűen kidobhatják a kukába.

Bár „kartondrónként” is hivatkoznak a papírrepülőre, ellentmondásos információk vannak arról, hogy valójában miből is áll a fő vázszerkezete. Partridge a The Register című lapnak elmondta, hogy az viaszolt kartonból készült – ez a leírás szinte minden eddigi médiabeszámolóban megismétlődött.

A vállalat weboldalára feltöltött termékleírás azonban úgy írja le, hogy könnyű, összehajtható habkartonból készült, ami a képeket nézve jobban megfelel a valóságnak, hívja a fel a figyelmet a Business Insider.

Nem mindegy, hogy mi az alapanyag, mivel a karton »átlátszó« a radar számára, így nehezebb észrevenni

– hangsúlyozta Jamey Jacob, az Oklahomai Állami Egyetem pilóta nélküli rendszerek kutatóintézetének igazgatója.

„A radar az elektromos motorokat, az akkumulátorokat és propellereket képes érzékelni, de a kartont nem” – tette hozzá a szakember.

Támadó műveletekben is használható

Ez a potenciális extra lopakodóképesség a média figyelmét is felkeltette, amikor Ukrajna ausztráliai nagykövete megismételte egy neves orosz katonai blogger állításait, miszerint ezeket a gépeket egy orosz repülőtér megtámadására használták.

A támadás részletei egyelőre homályosak, de a reptér éppen a drónok hatótávolságán belül volt Ukrajnától – ha a kartonpapír-repülők valóban képesek támadófeladatokat is ellátni, akkor újabb szakaszába léphet a drónháború Kijev és Moszkva között.

Az oroszbarát Fighter Bomber Telegram-csatorna szerint Ukrajna fegyvertelen PPDS-ekkel vette körbe a bombákkal megpakolt támadó drónokat, így elrejtve azokat az orosz radarok elől.

A drón egy másik potenciálisan pusztító felhasználási lehetőségét felvázolva Mick Ryan volt ausztrál tábornok a The Age című ausztrál napilapnak azt mondta, a Corvót át lehetne átalakítani úgy, hogy képessé váljon a robbanóanyagok szállítására.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, csütörtöki, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok