Index Vakbarát Hírportál

Ismét engedélyezték a bálnavadászatot Izlandon

2023. augusztus 31., csütörtök 17:37

Többhetes szünet után a korábbinál szigorúbb feltételek mellett ismét engedélyezik a bálnavadászatot Izlandon − jelentette be csütörtökön az élelmezési és halászati minisztérium.

A szigetország kormánya június 20-án, röviddel az idei bálnavadászati szezon kezdete előtt jelentette be a tevékenység felfüggesztését a nyár végéig állatvédelmi megfontolásból.

A minisztérium akkor szakértői testületet kért fel annak megállapítására, hogy a bálnavadászat gyakorlata összeegyeztethető-e az állatvédelmi jogszabályokkal − közölte az MTI. 

Svandís Svavarsdóttir élelmezési és halászati miniszter azzal indokolta a lépést, hogy kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a tengeri emlősök vadászata összeegyeztethető-e az állatjólléttel.

Az izlandi állategészségügyi hatóság vizsgálati jelentése szerint az állatok leölése a tavalyi szezonban az engedélyezettnél hosszabb ideig tartott.    

A szakértői testület véleménye szerint a nagy bálnák vadászatában a módszerek megváltoztatásával, a követelmények szigorításával, az alkalmazott eszközök és a gyakorlat szigorúbb felügyeletével „magasabb szinten biztosítani lehet az állatok védelmét”.    

A minisztérium részletes és szigorú rendeletet fog kibocsátani az alkalmazható felszerelésekre és a vadászati gyakorlat felügyeletére vonatkozóan.    

A bejelentés értelmében az izlandi bálnavadászok péntektől megkezdhetik az állatok vadászatát. A tengeri emlősök vadászatára vonatkozó engedély az év végéig érvényes.    

Állatvédő szervezetek felemelték a hangjukat a bálnavadászat ismételt engedélyezése ellen Izlandon. „Mélységesen csalódottak vagyunk az izlandi kormány azon döntése miatt, hogy az ideiglenes leállítás után ismét engedélyezi a bálnavadászatot” − mondta Astrid Fuchs, a WDC bálna- és delfinvédő szervezet munkatársa.

„A bálnavadászat soha nem lehet humánus. Addig fogunk küzdeni, amíg a kegyetlen öldöklésnek véget nem vetünk” − mondta.

Rovatok