Index Vakbarát Hírportál

Kitoloncolják Nigerből a francia nagykövetet

2023. augusztus 31., csütörtök 20:25

A nigeri junta csütörtökön felfüggesztette a francia nagykövet diplomáciai mentességét, és elrendelte, hogy a rendőrség toloncolja ki az országból Sylvain Ittét.

A nigeri külügyminisztérium által közzétett dokumentum szerint Itte családjának diplomáciai vízumát és egyéb igazolványait is visszavonták − közölte az MTI.

A július 26-án puccsot végrehajtó katonai vezetés múlt pénteken utasította ki az országból Sylvain Itte nagykövetet, 48 órát biztosítva számára az ország elhagyására. Párizs az augusztus 28-án lejáró határidő ellenére nem hívta vissza diplomatáját a nyugat-afrikai országból.

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn kijelentette, hogy diplomatájuk Nigerben marad.

A francia kormány közölte, nem ismeri el a juntát az ország legitim vezetőjeként. A párizsi külügyminisztérium csütörtöki állásfoglalása szerint a puccsistáknak nincs joghatóságuk arra, hogy távozásra szólítsák fel a Franciaország niameyi nagykövetét.

Folyamatosan értékeljük nagykövetségünk biztonságát és működési feltételeit

− húzta alá a tárca.

A junta azzal vádolta meg Franciaországot, hogy katonailag be akar avatkozni Nigerben az elmozdított Mohamed Bazoum elnök visszahelyezése érdekében. Azt is állították, hogy a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) is az egykori gyarmattartó Franciaország zsoldjában áll.

Az ECOWAS súlyos szankciókat rendelt el Niger ellen az államcsíny után, és azzal fenyegette meg a juntát, hogy hadsereget vet be az alkotmányos rend helyreállítása érdekében.

Franciaország 1500 katonát állomásoztat Nigerben, akik Bazoum elnök rendszerének segítettek a Nigert és a Száhel-övezet nagy részét vérbe borító dzsihádisták elleni küzdelemben.

Rovatok