Index Vakbarát Hírportál

Kegyelmi kérvényt nyújtott be a börtönbüntetését töltő thaiföldi exminiszterelnök

2023. augusztus 31., csütörtök 18:44

Az önkéntes száműzetéséből múlt héten hazatért, jelenleg börtönbüntetését töltő Thakszin Sinavatra volt thaiföldi miniszterelnök királyi kegyelem iránti kérelmet nyújtott be a thaiföldi igaszságügyi minisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint.

Visszanu Krea-Ngam, a tárca leköszönő vezetője közölte: a benyújtott kérelmet Prajuth Csan-Ocsa leköszönő miniszterelnöknek is alá kell írnia, mielőtt az uralkodó elé terjesztenék. Elutasítása esetén a 74 éves Thakszin Sinavatra legközelebb két év múlva nyújthat be újabb kérelmet − közölte az MTI. 

Sinavatra múlt kedden tért haza Szingapúrból a börtön elkerülése érdekében önként vállalt 15 éves száműzetéséből. A repülőtérről egyenesen a legfelsőbb bíróságra vitték, ahol hatalommal való visszaélés és az összeférhetetlenségi szabályok megszegésének vádjával nyolcévi börtönbüntetésre ítélték, majd onnan a büntetés-végrehajtási intézetbe szállították.

A börtönben töltött első éjszakáján a politikust mellkasi fájdalmak és magas vérnyomás miatt átszállították egy rendőrségi kórházba.

Sinavatra hazatérésével egyidejűleg a thaiföldi parlamentben szavazást tartottak, amelyen a Pheu Thai Párt jelöltjét, a királypárti hadsereghez közel álló konzervatív pártszövetség és az exkormányfő által is támogatott Szretta Tavizin ingatlanmágnást választották meg kormányfőnek.

A milliárdos Sinavatra, aki vagyonát a távközlési ágazatban szerezte, továbbra is nagy befolyással bír a thaiföldi politikában, miután a személyéhez hű pártok az elmúlt két évtizedben – egészen mostanáig − minden választást megnyertek.

Az elmúlt hetek eseményei felerősítették a találgatásokat, amelyek szerint Sinavatra alkut köthetett a választásokon rendre sikertelen konzervatív riválisaival, illetve a királypárti hadsereggel. Utóbbi 2006-ban és 2014-ben is államcsínyt hajtott végre, hogy korrupció, hatalommal való visszaélés és a monarchia iránti tiszteletlenség vádjával távozásra kényszerítse a népszerű politikust, illetve a kormányfői tisztséget szintén elnyert húgát, Jinglak Sinavatrát is.

Rovatok