Index Vakbarát Hírportál

Klímaaktivisták zavarták meg a Rómeó és Júlia színdarabot

2023. szeptember 1., péntek 11:15

Azt kritizálták, hogy a színház kiktől fogad el pénzt.

Csütörtök este előadás közben, molinókkal felszerelkezve zavarták meg klímaaktivisták a londoni Sadler's Wells színházban a színpadon épp a Rómeó és Júlia című darabot játszókat és a nézőket – tudósít róla a SkyNews.

Az öt aktivista azt követelte a színháztól, hogy mondják fel a Barclays nevű bankkal kötött szponzorációjukat – az akciót végrehajtó Fossil Free London (magyarul fosszilis energiahordozóktól mentes Londont) szóvivője a lapnak azzal magyarázta a fellépés megzavarását, hogy a színház azzal, hogy elfogadja a Barclays pénzét, a bank „klímaromboló beruházásait” teszi társadalmilag elfogadhatóvá. Emiatt azt követelik, hogy az „olajos pénzt” vágják ki a művészetekből.

A Fossil Free London állítása szerint a Barclays a 2016-os párizsi klímaegyezmény elfogadása óta világszerte összesen 150 milliárd font összegben támogat új olaj- vagy gázberuházásokat,

ami jelenlegi árfolyamon 67 174 milliárd forint.

A lap Twitteren szerzett információk alapján arról ír, az előadást közel húsz percig zavarták meg – az aktivistákat ezután a biztonságiak kísérték le a színpadról. A lap arról nem tud, hogy a darab végül folytatódott-e.

Mint arra a SkyNews emlékeztet, nem ez az első alkalom, hogy az Egyesült Királyságban klímaaktivisták sport- és kulturális eseményeket zavarnak meg. A Fossil Free London – akik a nap folyamán emellett a Shell londoni központjánál is tüntettek – mellett a Just Stop Oil is igen aktív, akik kormányzati épületek rongálása mellett legutóbb például a wimbledoni tenisztornát zavarták meg.

A Sunak-kormány az ilyenfajta demonstrációk és akciók miatt szigorított a tüntetésekről szóló közrendvédelmi törvényen, amit először élesben azonban nem klímaaktivisták, hanem III. Károly brit király koronázása alatt, köztársaságpárti tüntetők tapasztalhattak meg.

A törvény szerint ugyanis a rendőrség már a demonstráció megkezdése előtt őrizetbe veheti azt, akinél ragasztót vagy olyan eszközöket találnak, ami alkalmas arra, hogy a tüntető magát odaláncolja valamihez – akkor lakatokat találtak a köztársaságpártiaknál, amiről a tüntetők azt állították, molinóik és tábláik rögzítése céljából volt náluk. A tüntetőket akkor bűncselekmény hiányában már másnap szabadon engedték.

Rovatok