Index Vakbarát Hírportál

Navracsics Tibor szerint Magyarország az egyik leghatékonyabb felhasználója az európai uniós forrásoknak

2023. szeptember 1., péntek 05:59

Magyarország az egyik leghatékonyabb felhasználója az európai uniós forrásoknak, több tízezer beruházás valósult meg, nemcsak szabályosan, hanem célszerűen és hatékonyan is − mondta a területfejlesztési miniszter csütörtök délután Győrben.

Navracsics Tibor a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara felújított székházának avatóünnepségén mondott beszédében kiemelte, hogy ezek a beruházások nemcsak a magyar közjót, hanem az Európai Unió (EU) közjóját is szolgálják.

Hozzátette: az uniós forrásból megújult iparkamarai székházzal ebből adódóan nemcsak Győr és Magyarország, hanem maga az EU is gazdagodott − közölte az MTI. 

A tárcavezető emlékeztetett, hogy csütörtökön Magyarország 3,9 milliárd eurós hitelkérelmet nyújtott be az Európai Bizottsághoz a helyreállítási alap (RRF) hitelrészéből.

Úgy számolunk, hogy amennyiben észszerűen és jól hasznosítjuk ezeket a pénzeket, akkor 2800 milliárd forint értékű beruházás valósulhat meg a következő pár évben Magyarországon – ha hagyják, hogy dolgozzunk, ha hagyják, hogy befektessük az EU-s pénzeket

− fűzte hozzá.

Navracsics Tibor elmondta azt is, hogy energetikai infrastruktúra, energiahatékonysági pályázatok, illetve a zöldátállás projektjeinek finanszírozását szolgálja majd a hitelkérelem összege.

Komoly hitelt vesz fel Magyarország 

Mint azt megírtuk, Magyarország 3,9 milliárd eurós hitelkérelmet nyújt be az Európai Bizottsághoz a helyreállítási alap hitelrészéből, a dokumentumokat csütörtökön, határidőre eljuttatják a Bizottsághoz – jelentette be Navracsics Tibor egy rendezvényen csütörtökön Budapesten.

A területfejlesztési miniszter azt mondta: 3,9 milliárd eurónyi összegre jelentenek be hitelkérelmet, az eddigiekhez hasonlóan energetikai infrastruktúra, energiahatékonysági pályázatok, illetve a zöldállátás projektjeinek finanszírozására.

„Augusztus 11-ig társadalmi vitán volt a terv, megismerhető volt az interneten keresztül. Van egy listánk arról, hogy kik szóltak hozzá, ezeket a véleményeket be is építettük. Ezt a tervet határidőig eljuttatjuk a bizottsághoz, amit aztán kiértékelnek. A projektek ezt követően válnak ismertté” – tette hozzá Navracsics Tibor.

Rovatok