Index Vakbarát Hírportál

Párizs nem tud megfelelően készülni az olimpiára a Szajna vízminősége miatt

2023. szeptember 1., péntek 09:47

Habár nemrég megtisztították Párizs ikonikus folyójának vizét, azonban a legutóbbi mérések szerint ismét túl magas a Szajna baktériumszintje. Nincsenek könnyű helyzetben a párizsi olimpia szervezői, ugyanis három úszószámot is a Szajnában rendeznek meg jövőre.

Komoly kihívások előtt állnak a párizsi olimpia szervezői, vasárnap ugyanis törölni kellett a paratriatlon tesztversenyét, miután a szombati vízminőségi vizsgálatok a megengedettnél magasabb baktériumszintet mutattak ki.

Elővigyázatosságból és a sportolók egészségének védelme érdekében ismét úgy döntöttünk, hogy a mára tervezett összes úszóversenyt töröljük

– írták a szervezők.

A hatóságok közölték, vizsgálják a problémás tesztek okát. A szakértők úgy vélik, a szennyezettséget az utóbbi napok heves esőzései okozzák – írja a Mandiner.

Mint írtuk, Párizs komoly erőforrásokat fordított a Szajna megtisztítására. Az olimpiai felkészülés jegyében 1,4 milliárd eurót, több mint 530 milliárd forintot áldoztak a költőket ihlető folyó feltámasztására.

A tisztítás alapvetően sikeres volt, így a szervezők tervei szerint  jövőre három olimpiai versenyszámot – a triatlont, a maratoni úszást és a paralimpikonok triatlonját – a Szajnában rendezik meg. Ugyanakkor a különböző környezeti hatások miatt állandó küzdelem folyik a folyó tisztán tartásáért.

Rovatok