Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna olyan sikert ért el, amelyet a háború kitörése óta még nem

2023. szeptember 1., péntek 05:50

Az ukrán erők áttörték az orosz fő védelmi vonalat az ország délkeleti részén, ami reményt adhat egy ennél is komolyabb áttörésre, és a lassan haladó ellentámadás felpörgetésére.

Az ukrán ejtőernyősök Verbove falu szélén lévő sáncolt orosz állásokon áttörve harcolnak. Az ukrán erők elérték a közeli Robotyne falutól délre lévő fő védelmi vonalat is – írja a The Wall Street Journal egy ukrán tisztre hivatkozva. Az ukrán hadsereg megerősítette a Verbove és Robotyne felé történő előrenyomulást, anélkül, hogy további részleteket közölt volna.

Az ukrán tiszt az előrenyomulást ismertetve három ujját tartotta fel, amelyek a háború előtt mintegy 1000 lakosú mezőgazdasági falu, Verbove nyugati szárnyán lévő orosz állásokon átvezető támadási vonalakat jelképezik. Az előrenyomulás jelentősége abban rejlik, hogy

ez az első alkalom, amikor Ukrajna behatolt az orosz fő védelmi vonal mögé, amely aknamezők, lövészárkok és páncéltörő akadályok kiterjedt, tüzérséggel fedett rendszerét képzik.

Az ukrán erők most azon dolgoznak, hogy elegendő helyet biztosítsanak a nyugati páncélozott járműveknek, amelyek kellő támogatással komoly előrenyomulásra lehetnek képesek. 

Komoly akadályok várnak még az ukrán erőkre

Az ukrán előretörés az elmúlt napokban óvatos optimizmusra adott okot a nyugati hírszerző szolgálatok körében, hogy Ukrajna vissza tudja foglalni a megszállt Tokmak városát, amely Oroszország logisztikai csomópontja, magas rangú nyugati hírszerzési tisztviselők szerint.

Az biztos, hogy még mindig komoly akadályai vannak annak, hogy a jelenlegi behatolás teljes értékű áttöréssé váljon. Oroszország légi drónok által irányított nehéztüzérségi tűzzel veszi célba az ottani ukrán csapatokat, és semmi jele annak, hogy az orosz vonalak összeomlanának. Úgy tűnik, Oroszország erősítést küld, beleértve ejtőernyősöket is, hogy segítsenek tartani az állásaikat.

Bármilyen áttörés jelentős lökést adna Ukrajna három hónapja tartó ellentámadásának, amely inkább egy őrlődő előrenyomulássá vált, mint a Kijev és szövetségesei által tervezett villámhadműveletté.

Az ellentámadás célja, hogy Ukrajna délkeleti részén az Azovi-tengerig leérve kettévágja az orosz megszálló csapatokat, és visszaszerezze a Moszkva által birtokolt ukrán terület közel 20 százalékát. A Nyugat több száz páncélozott járművet, köztük harckocsikat szállított Ukrajnának, és több ezer katonát képzett ki a hadművelethez.

A nyár elején Ukrajna elfoglalt néhány falut a keleti Donyecki területen, és visszaszorította az orosz csapatokat Bakhmut városa körül, de kevés előrelépést tett Orihiv városától délre, az Azovi-tenger felé irányuló fő előrenyomulásában.

Taktikát váltottak az ukránok

Az erős orosz védelem meghiúsította a kezdeti támadásokat, ezért Ukrajna áttért a kis létszámú gyalogos csapatok fokozatos előrenyomulására. A lassú előrehaladás heves színfalak mögötti vitákat váltott ki Washington és Kijev között a stratégiáról és a taktikáról.

Augusztusban azonban felgyorsult az előrenyomulás. Ukrajna a levegőben és a földön is sikereket ért el, ennek köszönhetően sikerült elfoglalni Robotyne falut, és délre, Tokmak felé vették az irányt.

Ukrajna friss csapatokat telepített, köztük olyan erős légi egységeket, mint a 82. légi támadó dandár, amelyek nyugati gyártmányú Stryker páncélozott harcjárművekkel vannak felszerelve. Az elmúlt napokban az ukrán erők behatoltak Verbove külvárosába, ami most a legnagyobb fenyegetésnek tűnik az orosz vonalakra nézve.

A levegőt az oroszok uralják

Az előrenyomulás azonban heves ellenállásba ütközik. Egy ukrán tiszt szerint elit erőkkel találták szembe magukat, köztük a 7. gárda légvédelmi hadosztályávall. Oroszország tüzérségi tűzzel, amelyet légi drónok és robbanószerkezetes drónok irányítanak a földről, veszi célba az ukrán csapatokat és járműveket. Egyes helyeken olyan sok drón repül, hogy az ukránok a jelenséget „Boriszpilnek” nevezik, az ország fő nemzetközi repülőtere, Kijev után.

A katonák szerint az Egyesült Államok által szállított kazettás bombák jelentős hatást gyakorolnak az oroszokra. Az ukránok az offenzívában a nyílt terepen menekülő vagy erősítést biztosító orosz csapatokat veszik célba a lövedékekkel – amelyek több tucat kisebb bombát bocsátanak ki, és nagyobb területen képesek pusztítást végezni, mint a hagyományos tüzérségi lövedékek.

Az Orihivtől délre húzódó frontvonal kibővítése lehetővé teheti Ukrajna számára, hogy tüzérséget előre tolja, és olyan orosz állásokat célozzon meg, amelyek korábban lőtávolságon kívül voltak. A verbovei áttörés utat nyithatna az oroszok által megszállt Berdjanszk és Mariupol kikötővárosok felé, míg a Robotyintól délre történő előrehaladás Tokmakot fenyegetné.

Az ukránoknak egyelőre gyalogosan, illetve legjobb esetben motorkerékpárokkal, terepjárókkal vagy kisteherautókkal kell ellátniuk a frontvonalban lévő csapatokat, nem pedig a nyugatról szállított páncélozott járművekkel, ugyanis azok túl nagy célpontnak bizonyulnak a csatatéren.

A nyugati páncélozott járművek nem csodaszerek

– mondta a The Wall Street Journal-nek megszólaló tiszt.

Még a kis járművek is sebezhetőek, amelyeket a figyelemfelkeltés elkerülésére használnak. Az ukrán tiszt hétfőn szekéren utazott Verbove irányába, hogy a megölt férfiak holttestét elhozza. Amikor egy árokban húzódott meg, hogy ellenőrizze az útvonalát, egy orosz páncéltörő rakéta találta el a járművét, amelyből egy füstölgő roncs maradt. Emberei gyalog vitték ki a holttesteket.

(Borítókép: Ukrán katonák harckocsin ülnek Zaporizzsjai területen lévő Robotyne falu közelében 2023. augusztus 25-én. Fotó: Viacheslav Ratynskyi / Reuters)

Rovatok